Precarity and identity among shipyard workers in Tuzla
Tuzla'daki tersane işçileri arasında güvencesizlik ve kimlik
  1. Tez No: 347299
  2. Yazar: AYŞE ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NECMİ ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: işçi sınıfı, güvencesizlik, milliyetçi söylem, Tuzla tersaneler bölgesi, working class, precariousness, nationalist discourse, Tuzla shipyard region
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Bu tez, Tuzla‟daki tersane işçilerinin sınıf deneyimlerini analiz etmektedir. Çalışmanın özgül amacı, güvencesizliğin ve işçilerin etnik kimliklerinin çalışma koşullarına ve işçi sınıfının örgütlenmesine etkisini Tuzla tersaneler bölgesi bağlamında tartışmaktır. Tuzla‟daki 22 işçiyle yapılmış yarı yapılandırılmış derinlemesine mülakatları içeren bir saha çalışmasına dayanan bu çalışma ayrıca güvencesizliğin işçilerin gelecek beklentilerine etkileri, devletin Tuzla tersaneler bölgesindeki konumu ve işçilerin bunun hakkındaki düşünceleri, dini söylemin işçilerin örgütlenmesine etkisi ve işçilerin sınıf eşitsizliklerine dair algılarıyla ilgilenmektedir. Temel olarak, bu tez, güvencesizliğin emek maliyetini düşürmenin yanı sıra, iş güvencesizliği ve işten çıkarmalara karşı yasal korumanın olmadığı koşullarda, işverenlerin işçileri sınıf mücadelesinden uzak tutmasını mümkün kıldığını savunmaktadır. Ayrıca, tersane işçileri arasında farklı etnik kimliklere ait olmalarına bağlı olarak ciddi bir çatışma olmamakla birlikte, yasal Kürt siyasi hareketini“terörizm”ile ilişkilendiren milliyetçi söylemin işverenler tarafından işçi sınıfı mücadelesini engellemek için kullanıldığını ve bu söylemin işçi sınıfı örgütlenmesinde engelleyici bir rol oynadığını ve Tuzla‟daki tersane işçilerinin sınıf dayanışması potansiyelini zayıflattığını iddia etmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes class experiences of shipyard workers in Tuzla. The specific aim of this study is to discuss the effects of precariousness and ethnic identities of workers on the working conditions and the organization of the working class in the context of Tuzla shipyard region. Based on a fieldwork consisting of semi-structured in depth interviews with 22 workers in Tuzla, it also deals with the effects of precariousness on workers‟ future expectations, the position of the state in Tuzla shipyard region and workers‟ opinions about this, the effects of religious discourse on the organization of workers, and workers‟ perceptions of class inequalities. Basically, this thesis argues that in addition to decreasing the cost of the labor, precariousness enables employers to make workers stay away from the class struggle under the conditions characterized by job insecurity and lack of legal protection against dismissals. Moreover, it argues that while there are no serious conflicts depending on being from different ethnicities among shipyard workers, nationalist discourse which mostly associates legal Kurdish political movement with“terrorism”is used by employers in order to prevent the working class struggle, and it plays an obstructive role in the organization of the working class and undermines the potency of the class solidarity of shipyard workers in Tuzla.