Syrian foreign policy towards Israel
Suriye'nin İsrail'e yönelik dış politikası
- Tez No: 347313
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM TÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Suriye Dış Politikası, İsrail, Dış Politikanın İç, Bölgesel ve Uluslararası Unsurları, Syrian Foreign Policy, Israel, Domestic, Regional and International Determinants of Foreign Policy
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu tezde Suriye'nin 1946 ve Mart 2011 arası dönem İsrail'e yönelik dış politikası analiz edilmektedir. Bu bağlamda tezin ana hedefi iç, bölgesel ve uluslararası faktörlerin Suriye'nin İsrail'e yönelik dış politikasını şekillendirmede nasıl bir rol oynadığı sorusuna cevap bulmaktır. Buna göre çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminden, 1946'da Suriye Arap Cumhuriyeti'nin kurulmasına kadar geçen süre Suriye'nin İsrail'e yönelik dış politikasının tarihsel arkaplanı olarak sunulacaktır. İkinci bölümde 1946 ve 1970 arası dönem incelenecektir. Çalışmanın üçüncü bölümü 2000'li yıllarda Suriye'nin İsrail'e yönelik dış politikasını ele alacaktır. Son olarak tezin ana argümanları ortaya konacak ve Suriye dış politikası perspektifinden, Mart 2011'de Suriye'de çıkan halk ayaklanması sonrası Suriye-İsrail ilişkilerindeki gelişmelere yer verilecektir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, Syrian foreign policy towards Israel between 1946 and March 2011 is analyzed. In this context the main aim of the thesis is to find out an answer to the question of how the domestic, regional and international factors play role in shaping in Syrian foreign policy towards Israel. Accordingly, the study consists of three parts. In the first part of the study, a historical background of Syrian foreign policy of Israel is provided since the late Ottoman legacy until the establishment of the Arab Republic of Syria in 1946. In the second part, the period between 1946 and 1970 is examined. In the third part of the study, Syrian foreign policy towards Israel in the 2000's is scrutinized. Finally the main arguments of the thesis are put forth, and the developments in Syrian-Israeli relations from the perspective of Syrian foreign policy after the March 2011 uprising are covered.