The role of religion in international relations: The case of relations between Turkey and Organisation of Islamic Cooperation (OIC)
Uluslararası ilişkilerde dinin rolü: Türkiye-İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ilişkileri
  1. Tez No: 347314
  2. Yazar: BURCU ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZANA ÇİTAK AYTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Din, İslam İşbirliği Teşkilatı, Türk İç Politikası, Türk Dış Politikası, Religion, Organization of Islamic Cooperation, Turkish domestic politics, Turkish foreign policy
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu tez, dinin uluslararası ilişkilerdeki rolünü, Türkiye ve İslam İşbirliği Teşkilatı(İİT) arasındaki ilişkiler üzerinden incelemeyi amaçlar. Bu ilişki 2002'den beri artmıştır. Bu tez, bu ilişkiyi İİT'nin kuruluşundan bugüne, üç adımda analiz eder. Birincisi, Türkiye'nin İİT'ye üyelik süreci, özellikle laiklik ilkesi açısından analiz edilecektir. İkincisi, Türk iç politikası ve İİT arasındaki ilişki siyasi partiler açısından incelenecektir. Son olarak, bu ilişki, İİT'nin bir dış politika olarak Türk Dış Politikası'nda kullanılıp kullanılmadığı sorusuyla incelenecektir. Tüm bu konular incelenirken, bu tezin temel sorusu, dinin bu ilişkilerde itici gücü olup olmadığıdır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to research the role of religion in international relations by examining the relationship between Turkey and the Organization of Islamic Cooperation (OIC). This relationship has strengthened since 2002. This thesis will analyze this relationship in three steps from the establishment of the OIC to present. First, the establishment of the OIC and Turkey's OIC membership process, especially in terms of the principle of secularism will be analyzed. Second, the relationship between Turkish domestic politics and the OIC will be examined in terms of political parties. Finally, Turkey's relationship with the OIC will be studied by asking whether the OIC has been used as a Turkish foreign policy tool. Taking all of these elements into account, the main concern of this thesis is whether or not religion is the driving force of these relations.