Human nature, ethics and politics in the philosophies of Thomas Hobbes and Immanuel Kant
Thomas Hobbes ve Immanuel Kant'ın felsefelerinde insan doğası, etik ve siyaset
- Tez No: 347323
- Danışmanlar: PROF. DR. Ş. HALİL TURAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Thomas Hobbes, Immanuel Kant, insan doğası, ahlak, siyaset, özgürlük, Thomas Hobbes, Immanuel Kant, human nature, ethics, politics, freedom
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışma Thomas Hobbes ve Immanuel Kant'ın insan doğası, ahlak ve siyaset felsefelerini karşılaştırmayı amaç edinmiştir. Çalışma Hobbes'un siyaset kuramında öne sürdüğü savlara karşılık Kant'ın cumhuriyetçi siyaset kuramını savunmaktadır. Ayrıca, bu çalışmada, Hobbes'un ahlak ve siyaset felsefesinde kuramsallaştırdığı empirik/mekanik insan doğası anlayışının, devlet içinde, yurttaşların eylem özgürlüklerini sınırlandırdığını öne sürüyorum. Hobbes'a karşılık, Kant'ın a priori temeller üzerine kurguladığı insan doğası anlayışını savunuyorum. Kant insanın sadece empirik bir varlık olmadığını aynı zamanda bir akıl varlığı olduğunu öne surer. O bu iddiası ile insan doğasının ve eylemlerinin sadece doğa yasaları tarafından belirlenemeyeceğini ifade eder. Ayrıca, Kant'ın devlet ve siyaset kuramında yurttaşların temel haklarının, Hobbes'un kuramına karşılık, yasalar tarafından güvence altına alındıklarını savunuyorum.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to make a comparison between Thomas Hobbes's and Immanuel Kant's theories of human nature, ethics and politics. This thesis defends the arguments of KantIs republican political theory against the claims raised by Hobbes. In this thesis, I shall argue that Hobbes's empiricist/mechanistic understanding of human nature cannot provide freedom of action for human beings within his ethical and political theory. In contrast to Hobbes, I shall defend the thesis that Kant's understanding of human nature provides an a priori basis for freedom and morality. Kant advances the view that human beings are not only empirical beings but also rational beings, which means their nature and actions can be explained without reference to empirical factors. I shall compare Hobbes with Kant and will propose that the rights of citizens are more secured in the Kantian state.