Aristoteles ve Carl Schmitt'in kuramlarında siyasal anayasa
Political constitution in the theories of Aristotle and Carl Schmitt
  1. Tez No: 961825
  2. Yazar: FURKAN ÇİRKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABAHATTİN NAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Hukuk, Siyasal Bilimler, Philosophy, Law, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal Kavramı, Anayasa, Aristoteles, Carl Schmitt, The Concept of Political, Constitution, Aristotle, Carl Schmitt
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 341
Özet
Bu çalışma, anayasanın doğası gereği siyasal olduğunu ve bu yüzden siyasal kavramından ayrı düşünülemeyeceğini savunmaktadır. Anayasa, bir halkın siyasal varoluşunu temsil etmektedir. Bu bağlamda, bu çalışma, Aristoteles ve Carl Schmitt'in siyasal birlik ve anayasa anlayışlarını karşılaştırarak anayasanın özü itibariyle siyasal bir karar olduğunu ortaya koymaktadır. İnsanı siyasal bir hayvan olarak tanımlayan Aristoteles'in felsefesi, anayasa ve siyasal kavramlarının kökenini açıklığa kavuşturmak için tartışılmaktadır. Ayrıca çalışmada, siyasal (politik) kavramının ve anayasanın kökeni denilebilecek politeianın kavramsal olarak içinden doğduğu antik Yunan polis yapısı, ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmektedir. Burada, insanın bir siyasal birliğin yani polisin üyesi olmak vasfıyla gerçek anlamda insan olduğu temel kabulü ve anayasanın temel işlevinin bir siyasal varoluş manifestosu olarak polisin siyasal birliğini kurmak ve sürdürmek olduğu fikri önemlidir. Çalışma, modern anlamda siyasal kavramını anayasa teorisinin merkezine alan Schmitt'in felsefesine geniş bir tartışma alanı açmaktadır. Schmitt, siyasal olana büyük bir önem vererek tüm diğer alanların ve kararların siyasal kararların bir uzantısı olarak belirlendiğini öne sürmektedir. Burada dost-düşman ayrımı, siyasal kavramının anlaşılması için hayati bir önem taşımaktadır. Çalışmada, siyasal kavramı dost-düşman ayrımı üzerinden tartışılmakta ve anayasanın siyasal doğası gereği bu ayrımı yansıtması gerektiği değerlendirilmektedir. Ayrıca çalışmada, anayasanın diğer alanlardan (etik, estetik, ekonomi) bağımsız olarak, tamamen siyasal bir karar olduğu ve bunun sonucunda anayasa koruyuculuğunun da siyasal bir mesele olarak tartışılması gerektiği incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study argues that the constitution is inherently political and cannot be separated from its political context. It contends that the constitution represents the political existence of a people. To explore this, this study compares Aristotle's and Carl Schmitt's philosophies of political unity and the constitution, demonstrating that the constitution fundamentally embodies a political decision. Aristotle's concept of man as a political animal is examined to clarify the origins of the concepts of political and constitution. This study also evaluates the ancient Greek polis, the birthplace of the notions of political and politeia -conceptually basis of the constitution-. It emphasises that being truly human involves membership in a political unity, which is the polis, and argues that the primary function of the constitution is to establish and sustain this political unity as a manifesto of political existence. Furthermore, this study explores Schmitt's philosophy, which centres the modern notion of politics in constitutional theory. Schmitt argues that all other domains and decisions are extensions of political decisions. A crucial aspect of Schmitt's theory is the distinction between friend and foe, which is essential for understanding the concept of political. This study argues that the constitution should reflect this distinction due to its inherently political nature. It also posits that the constitution is a purely political decision, independent of other realms such as ethics, aesthetics, and economics, and thus its protection should be addressed as a political issue.