Bidirectional nature of work family conflict: The antecedents and outcomes of work to family conflict and family to work conflict
İş aile çatışmasının iki yönlü yapısı: İşten aileye ve aileden işe çatışmanın nedenleri ve sonuçları
  1. Tez No: 347343
  2. Yazar: YEŞİM ÜZÜMCÜOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REYHAN BİLGİÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İş Aile Çatışması, Nedenleri, Sonuçları, İlişkisel Öz Düzenleme, Work Family Conflict, Antecedents, Outcomes, Relational SelfRegulation
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmanın amacı, işten aileye çatışma (İAÇ) ve aileden işe çatışma (AİÇ) olmak üzere, iş-aile çatışmasının iki yönlü yapısının incelenmesidir. Bu bağlamda her iki yönün nedenleri ve sonuçları araştırılmıştır. İşten aileye çatışmanın nedenleri rol gereksinimleri, adaletsizlik ve otonomiyi içeren iş stres faktörleri olarak kategorize edilmişken, sonuçları ise iş doyumu, duygusal bağlılık ve işten ayrılma niyeti olarak kategorize edilmiştir. Bununla birlikte, aile stres faktörleri AİÇ?nin nedenleri olarak ve AİÇ?nin sonuçları ise aile tatminini olarak incelenmiştir. Aile stres faktörleri, aile rollerini ve aile içi iletişimi içermektedir. Çalışmada ayrıca nedenler ve sonuçlar arasında, İAÇ ve AİÇ?nın dengeleyici rolü araştırılmıştır. Dahası, ilişkisel öz- düzenleme ile iş stres faktörlerinin işle ilgili sonuçlar üzerindeki etkisi ve ilişkisel öz- düzenleme ile aile stres faktörlerinin aileye bağlı sonuçlar üzerindeki etkileşim etkisi incelenmiştir. Öncelikle yapılan ölçümlerin psikometrik özelliklerinin belirlenmesi için 83 kişi ile bir pilot çalışma gerçekleştirilmiş, daha sonra temel analizler 314 kişinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Yapılan regresyon analizi sonuçlarına göre, İAÇ ve AİÇ; iş/aile stres faktörleri ve iş/aile ilişkili sonuçlara aracılık etmediği bulunmuştur. İş stres faktörleri arasında sadece adaletsizlik İAÇ?yi ve işten ayrılma niyetini anlamlı olarak yordamaktadır. İş doyumu, tüm iş stres faktörleri tarafından yordanmışken, duygusal bağlılık sadece adaletsizlik ve otonomi tarafından yordanmaktadır. Aile stres faktörleri incelendiğinde, aile rollerinin AİÇ ve aile rolleri ve aile içi iletişimin aile tatminini anlamlı olarak yordadığı görülmektedir. Açıklayıcı analiz sonuçlarına göre, ilişkisel öz- düzenleme ve otonomi etkileşim etkisi, iş doyumu ve işten ayrılma niyeti ile ilişkilidir. Sonuçlar ilgili literatür çerçevesinde tartışılacak ve gelecekteki araştırmalarda uygulanabilecek pratik çözümler değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study was to investigate the bidirectional nature of work family conflict: work to family conflict (WFC) and family to work conflict (FWC). Antecedents and outcomes of both directions were examined. Antecedents of WFC were categorized as work stressors which included role demands, injustice and autonomy whereas outcomes of work to family conflict included job satisfaction, affective commitment and turnover intentions. Family stressors included family role demands and communication problems and outcomes of FWC included family satisfaction. The mediating role of WFC and FWC between the antecedents and outcomes were also investigated. Moreover, as an exploratory study, the interaction effect of relational self-regulation and work/family stressors on work/family related outcomes was examined. A pilot study was conducted with 83 people to establish the psychometric propterties of the constructed measure. The main analysis was conducted with 314 people. The results of the regression analyses showed that WFC and FWC did not mediate the relationships between work/family stressors and work/family related outcomes. Among the work stressors, only injustice predicted WFC and turnover intentions significantly. Job satisfaction was predicted by all work stressors, however, affective commitment was predicted by injustice and autonomy. Family role demands and communication problems predicted family satisfaction, whereas FWC was only predicted by family role demands. Explortory analyses showed that, the interaction effect of relational-self regulation and autonomy on job satisfaction and turnover intentions was significant. The results were discussed and practical implications were stated along with the future research options.