The political analysis of the Muslim Brotherhood and the AKP tradition: Why did Turkish model fail in Egypt?
Müslüman Kardeşler ve AKP geleneğinin siyasi analizi: Türkiye modeli Mısır'da neden başarısızlığa uğradı?
  1. Tez No: 347344
  2. Yazar: DÜZGÜN ARSLANTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜHA BÖLÜKBAŞIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Baharı, Siyasi İslam, Müslüman Kardeşler, Adalet ve Kalkınma Partisi, Mısır Devrimi, The Arab Spring, The Political Islam, The Muslim Brotherhood, The Justice and Development Party, The Egyptian Revolution
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu tez, Mısır?daki Müslüman Kardeşler ve Türkiye?deki AKP geleneğinin dönüşümünü, model tartışmasına referansla, ele almayı amaçlamaktadır. Mübarek rejiminin 25 Ocak 2011 tarihinde başlayan halk ayaklanması neticesinde devrilmesiyle, Mısır?daki siyasi harita değişikliğe uğramıştır. Müslüman Kardeşler destekli Özgürlük ve Adalet Partisi?nin (ÖAP) yasama seçimlerini kazanması ve Muhammed Mursi?nin cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanması yeni siyasi zeminde İslamcıların en güçlü aktör olacağı algısı yaratmıştır. Bu sırada, AKP?nin Müslüman Kardeşler?e yönelik olumlu tutumu ve Türkiye?nin Arap Baharı sırasında Ortadoğu?daki dış politika aktivizmi, Mısır?da Türkiye modeline ilişkin tartışma başlatmıştır. Müslüman Kardeşler liderlerinin Türkiye?yi model ülke olarak aldıklarına yönelik beyanları, bu fikri daha da güçlendirmiştir. Fakat, Mısır toplumunun iç gelişmelerle kutuplaşması, 3 Temmuz 2013?de askeri darbeyle sonuçlanmış ve bu durum model tartışmasına son vermiştir. Bu tez, Müslüman Kardeşler ve AKP?nin tarihsel arkaplanını inceleyerek, Türkiye modelinin Mısır?da 5 ana nedenle başarısız olduğu sonucuna varmaktadır: (1) batı ve batılılaşmanın farklı anlamlar ve işlevler taşıması, (2) Müslüman Kardeşlerin siyasi rakiplerinin olması, (3) ÖAP?nin iktidar deneyimi olmaması, (4) Mısır siyasetinde askerin güçlü rolü ve (5)iki ülkenin ekonomik yapılarının farklı olması.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyze the transformation of the Muslim Brotherhood in Egypt and the AKP tradition in Turkey with a reference to the model debate. Actually, toppling of the Mubarak regime following an uprising that started on 25th of January 2011, has changed the political map of Egypt. The Muslim Brotherhood-backed Freedom and Justice Party?s (FJP) victory in post-revolutionary period in legislative elections and Mohammed Morsi?s taking of office in presidential elections revealed that Islamists were to be the strongest actor in the new political landscape. Nonetheless, AKP government?s positive stance towards the Muslim Brotherhood and Turkish foreign policy activism in the Middle East during the Arab Spring has opened a debate concerning a Turkish model in Egypt. What further strengthened this trend were the views of the leaders of the Muslim Brotherhood which refer Turkey as a model. However, the polarization of the Egyptian society on domestic issues led to the military intervention of 3 July 2013 and hence, ended the model debate. Considering the historical account of both the Muslim Brotherhood and the AKP, this thesis reaches to the conclusion that the Turkish model failed in Egypt that is attributed to five main reasons; namely (1) different meanings and functions of the west and westernization in these two countries, (2) the existence of strong political rivalry for the Muslim Brotherhood, (3) the lack of political experience of the FJP in power, (4) the army?s strong role in Egyptian politics and (5) different economic structures of both countries.