Proposing a model to examine the effect of experiential marketing and perceived values on satisfaction and behavioral intentions of Turkish Dragon Fest participants
Deneyimsel pazarlamanın ve algılanan değerlerin Türkiye'deki Dragon Festivali katılımcılarının memnuniyetlerine ve davranışsal niyetlerine etkisini incelenmeye yönelik bir model önerisi
  1. Tez No: 347342
  2. Yazar: TUBA YAZICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SETTAR KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Deneyimsel Pazarlama, Algılanan Değer, Memnuniyet, Davranışsal Niyet, Experiential Marketing, Perceived Values, Satisfaction, Behavioral Intentions
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmanın amacı deneyim, değer ve memnuniyet unsurları içeren bir model içerisinde davranışsal niyetlere etki eden faktörleri 2013 Dragon Festivaline katılan Türk katılımcılar üzerinde araştırmaktır. Bu çalışmada algılanan deneyim ve algılanan değer boyutlarının festival memnuniyetine doğrudan etkileri ve memnuniyet yoluyla davranışsal niyetlere dolaylı etkileri önerilen bir model kapsamında araştırıldı. Özellikle; eğitim deneyimi, kaçış deneyimi, eğlence deneyimi, estetik deneyim; zevksel ve faydacı değerler ve festival memnuniyeti unsurlarının davranışsal niyetleri ne ölçüde açıkladığı ve gelecekte pozitif davranışlar göstermek için bu değişkenlerin birleşimlerinin nasıl işlev gösterdiği araştırıldı. Önerilen model yol analizi kullanılarak test edildi ve analiz sonuçları varsayılan ilişkilerin 410 (131 Bayan, 279 Erkek) festival katılımcısından elde edilen veriyle desteklendiğini açığa çıkardı. Bu çalışmadan elde edilen bulgular deneyimsel pazarlamanın ve algılanan değerlerin memnuniyet ve davranışsal niyetler üzerindeki önemini hem istatistiksel hem teorik olarak desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study was to investigate the predictors of behavioral intentions within a model including experience, value, and satisfaction components among Turkish participants of Dragon Fest 2013. Specifically, the present study examined to what extend the various variables; esthetic exerience, escapist experience, entertainment experience, education experience; hedonic and utilitarian values and festival satisfaction components predict behavioral intentions and how combination of these variables operated to lead to engage in positive future behaviors. Using an experiential marketing approach, a model was tested in which perceived experiences and perceived values were proposed to interact with festival satisfaction to predict future behavioral intentions. The hypothesized model was tested by using path analysis and the result of the analysis revealed that hypothesized relationships was well supported by the data derived from 410 (131 Female, 279 Male) festival participants. As a conclusion the findings derived from the present study both statistically and theoretically supported the importance of experiential marketing and perceived values on satisfaction and future behavioral intentions.