Başarım ölçütlü uyarlanabilir öğrenmenin etkililiğinin ve verimliliğinin değerlendirilmesi
Evaluating effectiveness and efficiency of performance based adaptive learning
  1. Tez No: 347380
  2. Yazar: SERKAN DEMİRÖREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURETTİN ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Uyarlanabilir Öğretim, Uyarlanabilir Öğrenmenin Etkililiği, Uyarlanabilir Öğrenmenin Verimliliği, Başarım Ölçütlü Uyarlanabilir Öğretim, Adaptive Learning, Effectiveness of Adaptive Learning, Efficiency of Adaptive Learning, Performance Based Adaptive Learning
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Teknolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmanın amacı, başarım ölçütlü uyarlanabilir öğrenmenin etkililiğinin ve verimliliğinin değerlendirilmesidir. Araştırmanın deneysel süreci 2012 – 2013 eğitim öğretim yılı bahar döneminde Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü birinci sınıf öğrencilerinden oluşan toplam 38 öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Araştırmada iki farklı ortam geliştirilmiştir. Bunlar başarım ölçütüne göre başlangıçta bir sefer uyarlanan ortam ve başarım ölçütüne göre her bölüm başında ve sonunda olmak üzere sürekli uyarlanan ortamdır. Her iki ortamda alanyazında öğrenmeyi kolaylaştırdığı söylenen başarım ölçütüne bağlı olmayan tüm uyarlanabilir özellikler aynıdır. Bu araştırmada ön test - son test kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın bağımsız değişkeni uyarlamaların sürekliliğidir. Araştırmada deney grubu başarım ölçütüne göre sürekli uyarlanan (dinamik) ortam ve kontrol grubu başarım ölçütüne göre başlangıçta bir kez uyarlan (statik) ortam olarak belirlenmiştir. Araştırmanın bağımlı değişkenleri ise öğrencilerin akademik başarıları, öğretim materyalini tamamlama süreleri ve ortamın verimliliğidir.vi Ortam farklılığına göre öğrencilere ait akademik başarı değişkeninin analizi için, ön test ve son test olarak uygulanmasından kaynaklı olarak tek faktör üzerinde tekrarlı ölçümler için ANOVA testi (Repeated Measures ANOVA) kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, başarım ölçütlü uyarlanabilir öğrenme de uyarlamaların sürekliliğinin, başlangıçta bir sefer yapılmasına göre öğrencilerin akademik başarıları üzerinde bir fark yaratmadığı görülmüştür. Öğrencilerin materyal tamamlama sürelerini belirlemek için veritabanı kayıtları kullanılmıştır. Ortam farklılığına göre materyali tamamlama sürelerini analiz etmek için tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, başarım ölçütlü uyarlanabilir öğrenme de uyarlamaların sürekliliğinin, başlangıçta bir sefer yapılmasına göre öğrencilerin materyali tamamlama süreleri üzerinde anlamlı bir fark yaratmadığı görülmüştür. Ortamların verimini belirlemek için Guan'ın (2009) verimlilik formülü [verim = (son test / materyal tamamlama süresi) * 100] uyarlanarak [verim = ((son test – ön test) / materyal tamamlama süresi) * 100] şeklinde kullanılmıştır. Çıkan sonuçlar normal dağılım göstermediğinden analiz için Mann Whitney U testi kullanılmıştır. Test sonucunda elde edilen bulgulara göre, başarım ölçütlü uyarlanabilir öğrenme de uyarlamaların sürekliliğinin, başlangıçta bir sefer yapılmasına göre öğrencilerin öğrenmesinin verimliliği üzerinde anlamlı bir fark yaratmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluating effectiveness and efficiency of performance based adaptive learning. The experimental period of the research is applied to 38 first year students from Ankara University Computer Education and Instructional Technology Department at 2012 – 2013 spring semester. Two different media have been developed during the research. The one makes performance adaptations just at the beginning (static environment) and the other makes performance adaptations in every chapters start and end (dynamic environment). Both environments have other adaptations, which facilitates learning as literature said, as same except performance based adaptations. The research work has been designed and realized with the pretest – posttest experimental pattern with control group. İndependent variable of the research is continuity of adaptations. The independent variable has two sub levels: the static adaptive learning environment (control group) and performance based dynamic adaptive learning environment (experimental group). The dependent variables of the research are academic achievement and time to finish learning material to evaluate effectiveness, and efficiency of learning material to evaluate efficiency. On the single factor that arises from the pretest and posttest application of the success variable that belong to the students working with the both environments; ANOVA test has been applied for the Repeated Measures. viii According to the obtained findings, between the static adaptive learning environment and performance based dynamic adaptive learning environment there is no significant difference on the students' academic success. Database records are used to measuring the material finishing time. To analyzing material finish time according to the environment change, one-sided variance analysis (ANOVA) has been applied. According to the obtained findings, between the static adaptive learning environment and performance based dynamic adaptive learning environment there is no significant difference on the students' material finish time. To determine environments efficiency Guan's (2009) formula of efficiency [efficiency = (posttest / learning time) * 100] adapted as [efficiency = ((posttest – pretest) / time to finish instructional material) * 100] and used. Because of the results did not meet normality requirements, Mann Whitney U test is used for analysis. According to the obtained findings, between the static adaptive learning environment and performance based dynamic adaptive learning environment there is no significant difference on the efficiency of learning environments.