Etki analizi: Fırat Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen mali destek programlarının TRB1 bölgesine etkisi
Impact analysis: The impact of the financial support programmes to the TRB1 region that are organized by Fırat Developmeny Agency
  1. Tez No: 347410
  2. Yazar: MUHAMMED ABDULLAH ERDEM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN SÖYLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Katkısallık”, Dara Kaybı”, Sızıntı Etkisi”, Deplasman”, İkame Etkisi”, Çarpan Etkisi”, Etki Değerlendirmesi”, Mali Destek”, KOBİ, Additionality”, Deadweight”, Leakage Effect”, Substitution Effect”, Displacement”, Multiplier Effect”, Impact Evaluation”, Financial Support”, SME
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ekonometri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Devletler ekonomik ve sosyal anlamda bölgesel kalkınmanın hızlandırılması amacıyla ekonomilere müdahalelerde bulunabilmektedir. Bu kapsamda, kalkınmada önemli rol oynayan KOBİ'lere sağlanan destekler önemli bir yer tutmaktadır. Türkiye'de de birçok kurum ve kuruluş tarafından, KOBİ'lere çeşitli destekler sunulmaktadır. Ancak çoğunlukla etkin bir değerlendirme mekanizmasının olmaması nedeniyle, kamu kaynağı kullanılarak sağlanan bu desteklerle amaçlanan değişikliklerin yaratılma derecesi bilinememektedir. Bu nedenle, kamu müdahalelerinin uygulama öncesi ve sonrası değerlendirilmesi, bu konuda yöntem ve mekanizmaların geliştirilmesi önem taşımaktadır. Bu çalışmada, müdahalelerin amaçladığı değişiklikleri yaratma derecesini araştıran ve çıktı materyallerinden biri olan etki analizini de içine alan katkısallık değerlendirmesi ele alınmıştır. Öncelikle katkısallığın kavramsal çerçevesi ortaya konulmuş, daha sonra katkısallık değerlendirmesinde kullanılan yöntem ve araçlar ile bu alandaki uluslararası ve ulusal uygulamalar incelenmiştir. Bu incelemelerden hareketle, Türkiye'de KOBİ'lere yönelik destekler sunmaya başlayan kalkınma ajanslarından Fırat Kalkınma Ajansı' nın 2010 Yılı Ekonomik Gelişme Mali Destek Programının katkısallığı değerlendirilmiştir. Söz konusu değerlendirme kapsamında proje bazlı bir yaklaşım tercih edilmiş ve desteklenen KOBİ'lere anket uygulanmıştır. Anket sonuçlarının analiz edilmesiyle programların katkısallıkları değerlendirilmiş ve katkısallığı etkileyebilecek faktörler belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda kalkınma ajanslarının destek uygulamalarına ilişkin öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
States could intervene regional economies in orderto accelerate economic and social development. In this context, supports provided to SMEs having an important role in development, take an important place. SMEs are being supported withe a variety by many institutions and organizations in Turkey. However, mostly due to the lack of an effective evaluation mechanism, the degree of creation of the intended changes of supports that are provided by use of public funds is unknown. Therefore, evaluating before and after applications of public intervention and developing the methods and mechanisms are important in this regard. In this study, the additionality assesment which investigates the creating degree of the intended changes owing to public interventions and absorbs the impact analysis that is a output material, is discussed. Firstly conceptual framework of additionality is being introduced, then the methods and tools used in the assessment of additionality and international and national practices in this area were examined. With the feedback of these investigations, as the other agencies which have began to offer supports to SMEs, Firat Development Agency's Economical Development Financial Support Programme's additionality is evaluated. Within the scope of the evaluation, the project-based approach is preferred and questionnaire was administered to supported SMEs. With the analyse of the survey results, the additionality of the programmes are evaluated and the factors that may affect additionality are determined. In the lıne of the gotton results, suggestions to support implementation of development agencies, have been made.