Çarpık kent yaşamından kesitler
Sections of crooked city life
- Tez No: 347470
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. MESUT YAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: kent, çarpık kentleşme, sanat, city, rapid urbanization, art
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Rene Maunier'nin tanımıyla“ kent, nüfusuna oranla coğrafi temeli dar olan ve aileler, meslek grupları, sosyal sınıflar, mezhepler vs. gibi çeşitli heterojen grupları içine alan karmaşık bir yerleşme grubudur”(Aktaran Yörükan; 1968:14-17).Kent dışında metropol, megalopolis gibi daha büyük yerleşim yerleri vardır. Metropolis, ekonomik, siyasal, sosyal ve kültürel anlamda bölgenin merkezi olacak kadar büyük ve nüfus yoğunluğunun yoğun olduğu yerleşim yerleridir. Megalopolis ise metropol şekilde gelişen ve onu da aşacak büyüklükte olup uluslararası önemi olan, dünyanın sembol yerleşim yerlerine denir.Mağara döneminin ilk izlerine MÖ 15.000'lerde yapıldığı düşünülen mağara resimlerinde rastlanılsa da, ilk yerleşim tarım kültürüne sahip olmalarından dolayı Neolitik Çağ'da (MÖ 8.000-5500) yaşanmıştır. İlk kentsel yerleşim ise Mısır, Sümer, Mezopotamya gibi büyük uygarlıklarda meydana gelmiştir. Rönesans Dönemi'yle başlayan tarihsel yenilikler, ilerlemeler, icatlar sosyal hayata ve kente yansımıştır. Rönesans, Reform Hareketleri, Aydınlanma Felsefesi, Fransız Devrimi, Sanayi Devrimi, Pozitivist Bilim ve Varoluşçuluk felsefesi yepyeni bir dünya görüşü, toplumsal yapılanma başlatmıştır. XIX. yy.da Sanayi Devrimi'yle iş dünyasındaki değişiklik, iş alanlarının artması, ekonomik yenilikler kapitalizmin temellerini oluşturup dallanıp budaklanmasına ve ekonomi, siyasal, toplumsal alanda çok büyük yeniliklerin meydana gelmesine sebep olmuştur. 1800'lerde özellikle İngiltere'de yaşanan bu hızlı değişim kentleşme sürecinin başlamasını sağlamış, sonrasında da Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyaya yayılmıştır. Kentleşme süreci, kapitalizmin gücüyle yaşanan teknolojik ilerlemeler ve ekonomik güçlenmeler ülkelere, gelişmiş, gelişmekte olan ve az gelişmiş ülke sınıflamasını yaptırmaktadır. Mekanik ve betonarme yaşamla, kapitalizmin tüketim çılgınlığıyla, kitle iletişim araçlarının gücüyle, çağdaşlaşma adına moda furyasının viibulaşıcı hastalık gibi yayılmasıyla globalleşme ve küreselleşme oluşmaya başlamaktadır. Gelişmiş ülkeler 1800-1850 yıllarından sonra kentleşme sürecinde hızla ilerlerken; Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler bu ülkeleri 50 veya 100 yıl geriden takip etmiştir. Birinci dünya ülkeleri kapitalizmin getirdiği tüketim kültürünü adım adım yaşarken ikinci ve üçüncü dünya ülkeleri bu süreci atlamalarla yaşadığı için daha abes durumlarla karşılaşmaktadır. Bu nedenle de gelişmekte olan ülkeler temelini sağlayamadığı bir süreçte birçok olumsuzluk ve karışıklıkla hızla büyümektedir. Bu hızlı ilerleme çarpık kentleşme, göç, gecekondu, anomi (kişisel düzensizlik veya karmaşa), yabancılaşma, kültürel kimliği kaybetme, doğa tahribi, modaya ve kapitalizme esir olma gibi birçok sorunu meydana getirmektedir. XIX. ve XX. yy.da yaşanan bütün bu yenilikler hızlı ve çarpık kentleşmekte olan yaşam merkezlerinde yok olan insani duyarlılıklar, hasta bireyler, kimliksiz kişilikler ve yalnız bireylerden oluşan kitleler oluşturmaktadır. Birey kendi eliyle var ettiği kentte, kent öznesi olarak intihar etmektedir. Hızlı kentleşmenin meydana getirdiği yeni yaşam alanlarının ve artan sorunlarının içinde yaşayan bireyler, psikolojik ve fiziksel anlamda yıpranma yaşadıkları için böyle bir konu ele alınmak istenmiştir. Plastik sanatlarda son zamanlarda ele alınan çağın bu sorunları birçok sanat türünde yorumlanmıştır. Bu nedenle ve konunun yaşamımıza yakınlığından dolayı kent konusu belirlenen çerçevede araştırılıp plastik sanatların öğeleriyle ele alınmıştır. Kentin çarpıklığı, karmaşıklığı, yoğunluğu, hızı, dinamiği ve kirliliği çalışmalarda tuval üzerine plastik unsurlarla çözümlenmiş, yorumlanmış ve yansıtılmıştır. Böylece çarpık kentleşmenin var ettiği sorunlar, bunalımlar, karmaşıklıklar ve kirlilikler resim dili ile bir farkındalık oluşturmak amacıyla ifade edilmeye çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
With the definition by“Rene Maunier”urban is a complex set of settlingwhichcontains various heterogeneous groups such as families with a narrow geographic basis compared to the population, professional groups, social classes, sects and etc. " (Ball, 2009:21 quote: Yörükan, 1968:14-17).Outside the metropolitan city, there are great sites like megalopolis. Metropolis, economic, political, social, and cultural center of the region and the population density is large enough to be dense settlements. Exceed the size of the thriving metropolis in Megalopolis, and it is also of international significance in the world is called the symbol settlements.During the first traces of the cave more than 15,000 BC youth are thought to where cave paintings are noted, as they have the culture of the Neolithic agricultural settlements (8000-5500 BC) occurred. The first urban settlements in Egypt, Sumeria, Mesopotamia began to experience the great civilizations. From the Renaissance Period have historical innovations, improvements, inventions, and the city is reflected in social life. . Renaissance, the Reformation, the Enlightenment philosophy, the French Revolution, the Industrial my skin, has launched. XIX. century with Industrial Revolution changes in the business world, to increase employment opportunities, economic innovations to create the foundations of capitalism and the economy thrive and worked, political, social innovation to occur has led to a very large area. In science, philosophy, art, and rapid changes in technology and the growth of habitat change had become inevitable.The start of this rapid change in the urbanization process in the 1800s, especially in England, provided, then spread throughout the world, especially in the European countries. The process of urbanization, technological progress and economic empowerment in the power of capitalism developed countries, the developing and least developed countries built the classification of. Mechanical and ixconcrete life of capitalism, consumer frenzy, the power of the mass media, fashion storm in the name of modernization, such as the spread of infectious diseases, has led to globalization and globalization. After years of living in the process of rapid urbanization in developed countries, 1800-1850, in developing countries such as Turkey, these countries lagged behind at 50 and 100 years. Capitalism, consumer culture brought by the first world countries, while the second and third world countries, this process step by step jumps to his face absurd situations. For this reason, a process that can not provide the basis for developing countries is growing rapidly in many negativity and confusion. After this rapid progress of urbanization, migration, slums, anomie, alienation, loss of cultural identity, destruction of nature, fashion and capitalism creates a many problems, such as being captured. XIX. and XX. century All these innovations in the country which is fast and distorted human sensitivities are not centers of life, sick individuals, faceless entity and the masses are made up of individuals alone. Where the individual has his own hand in the city, the city has been the subject of suicide.New living spaces and the increasing problems caused by rapid urbanization affects individuals psychologically and physically and this is why they want to handle such a subject. These issues of the Era recently dealt with the plastic arts are interpreted in many art types. For this reason and because of the proximity of the subject to our lifes, the urban issue was investigated as planned framework and was handled with the elements of plastic arts. The complexity, intensity, distortion, speed, dynamics and pollution of the city were resolved, interpreted and reflected on canvas with plastics elements. Therefore, the problems, complexities, depressions and polutions caused by distorted urbanization have been tried to be clear with the aim of withitness with art language.