Cemîl Mahmûd Bey Dîvânı: İnceleme-metin
Cemîl Mahmûd Bey Dîvânı: Research-text
- Tez No: 347472
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CAFER MUM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: XX. yüzyıl, Cemîl Mahmûd Bey, Dîvân şiiri, inceleme, metin, 20th century, Cemîl Mahmûd Bey, the poem of Divan, survey, text
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 296
Özet
Bu tez çalışması XX. yüzyılda yaşamış ve yine aynı yüzyılın eski Türk edebiyatı şairlerinden biri olan Cemîl Mahmûd Bey ve Dîvânı üzerine yapılan ilk çalışmadır. Yapılan bu çalışmada şairin hayatı, üslûbu, eserlerinin şekil ve içerik incelemesi, son olarak da transkriptli metnine yer verilmiştir. 1. bölüm şairin hayatı ve eseri, 2. bölüm İnceleme başlığı altında şairin şiirlerinde kullanmış olduğu nazım şekil ve türleri, ahenk unsurları ve şairin hangi konulara değinerek şiirlerini oluşturmaya çalıştığı, 3. bölüm Cemîl Mahmûd Bey Dîvânı'nın transkriptli metninden meydana gelmiştir. Bu dîvânın günümüzde mevcut bulunan tek nüshası vardır. Dîvân üzerinde yaptığımız çalışmada 117 gazel, 4 müstezad, 3 muhammes, 5 tahmis, 7 müseddes, 1 murabba, 9 şarkı, 9 tarih ve 2 mersiyeden oluştuğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca dîvânı oluşturan şiirlerde klâsik üslûp tercih edilerek, duygu ve düşünceler bilinen kelime ve mazmunlarla oluşturulmuştur. Sonuç olarak yapılan bu tez çalışması ile Cemîl Mahmûd Bey'in edebi kişiliği hakkında bilgi vererek, Dîvânı'nı edebiyat dünyasına tanıtmış olduk.
Özet (Çeviri)
This thesis is the first study for Cemîl Mahmûd Bey and his Divan, who lived in the 20th century and is one of the poems of the old Turkish Literature in the same age. In the study, the peom?s life, style, the critics of his works in terms of form and content, and finally the text with transcript were mentioned. In the 1st part, the poems life and work; in the 2nd part, the verse forms and types which the peot used in his poems under the heading of Survey; and in the 3rd part, the text with transcript of the Cemîl Mahmûd Bey and his Divan were covered. There is only one existing copy of this Divan today. From the study of the Divan, we concluded that the Divan includes 117 odes, 4 müstezad, 3 pentastich, 5 tahmis, 87 müseddes, 1 murabba, 9 songs, 9 dates ve 2 dirges. Also, the classical style was preferred in the poems composing the Divan and the feelings and the thoughts were described with the familiar words and imageries. As a result, we were able to introduce the Divan to the Literature World by giving information about Cemîl Mahmûd Bey's literature identity and the thesis performed.