Kur'an'ın yazılması ve cem'i
Qur'an writing and collection
  1. Tez No: 347473
  2. Yazar: YAŞAR ATLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN ATEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur?an, cem, rivayet, Şia, Oryantalist, Qur?an, collection, rumour, Shia, Orientalist
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Tezimizde Kur?an?ın yazılması ve cem?i konusunu araştırmaya çalıştık. Tezimizin birinci bölümünde nüzulü sürecinde Kur?ân?ın yazılması ve cem?ini ele aldık. Araplarda yazı, Kur?ân?ın yazılması ve cem?i ile ilgili rivayetler, hadislerin yazılmasının yasaklanması, Kur?ân?ın nüzulünden önceki varlığına dair levh-i mahfuz, kitab-ı meknun gibi kavramları ele aldık. Kur?an?ın yazılması ve cem?i konusundaki rivayetlere baktığımızda birbirine ters düşen rivayetlerin mevcudiyetini müşahede etmekteyiz. Senet kritiği ve metin analizi yapılmadığı için çelişkili tezler ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda Recm ayeti, Tevbe suresi, rada? (emzirme) ayeti, Kunut duaları, Ahzab suresi, Muavvizeteyn ile ilgili rivayetleri incelemeye çalıştık. Tezimizin son bölümünde ise Şia?nın ve Oryantalistlerin Kur?an?ın yazılması ve cem?i ile ilgili görüşlerini irdeledik. Şia?nın iddialarını, Şia?ya isnat edilen iddialar ve Şia?nın bazı eserlerinde geçen rivayetler bağlamında incelemeye çalıştık. Bölümün Oryantalistlerle ilgili kısmında ise, Kur?an?ın Hz. Peygamber dönemi, halifeler dönemi ve daha sonraki süreçlerdeki durumuyla alakalı olarak, Oryantalistlerin leh ve aleyhteki görüşlerini imkân nispetinde ortaya koymaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
The collection of the Qur'an written and researched the subject of our thesis. The first chapter of the Qur'an in the process of writing and cem'ini dealt with Isa's. Arabs text, written in the Qur'an and the narrations about The collection, writing of the prohibition of hadiths, look for the presence of the Qur'an Nüzul levh-i Mahfuz, we have discussed the concepts of the book-i Meknun. The collection of the Qur'an written on and look at each other, contrary to rumor, rumor etmekteyiz observed in the presence of. Notes for critique and text analysis made contradictory arguments have emerged. In this context, stoning verse Qur'an, rada '(Breastfeeding) verse, kunut prayers, Ahzab, rumors about Muavvizeteyn to be analyzed. In the last part of the thesis written in the Qur'an and the Orientalists The collection of Shia and views on the issues. Shia's allegations, rumors Shia in the context of the alleged claims and Shia tried to analyze some of the works. Orientalists the relevant part of the section of the Koran the period of the Prophet, the caliphs and the subsequent period, in relation to the status of processes, in proportion to enable the views of the Orientalists tried to show the pros and cons.