Sistem dinamikleri yaklaşımlı proje yönetimi için karar destek sistemi: Savunma sanayi örneği
A decision support system for project management with system dynamics approach: Defence industry case
  1. Tez No: 347520
  2. Yazar: KAAN ARDA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL SAYIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
  6. Anahtar Kelimeler: Project Management, ERP (Enterprise ResourcePlanning Systems), Systems Approach, System Dynamics, R&D Projects in Defence Industry
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kara Harp Okulu Komutanlığı
  10. Enstitü: Savunma Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Teknoloji Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Savunma Projelerinin karmaşık ve belirsizliği yüksek ARGE projelen olması, özgün tasarım ihtiyaçları, yetersiz teknik şartnameler, uzun proje süresince yaşanan müşteri gereksinimJerindeki ve teknolojideki değişim, savunma sanayii şirketlerini yürüttükleri projelerde öngörülenin üzerinde yüksek maliyetlere, uzayan proje sürelerine ve ihtiyaçların beklentilerin altında karşılanmasına sebep olmaktadır. Kuruluşlar bu kısıt ve sorunlarla başedebiimek için kaynak yönetimi, karar verme ve topyekün performansta etkililik ve verimlilik elde etmek amacsya son yirmi yılda Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) sistemlerine yönelmişlerdir.Birbirine benzer süreçler ile yönetilen organizasyonlarda bile entegrasyon ve kullanımında sıkıntı yaşanırken; küresel şirket yapılarını ve prosedürlerini esas alan, modüler yapılarıyla daha çok organizasyonun fonksiyonel yapılarını destekleyen analitik dokulu ERP sistemleri; seri üretim veya kendini tekrarlayan hizmet sistemlerinin rutin yapıları yerine farklı ve özgün süreçleriyle benzersiz (tek defalık) ARGE projeleri yürüten kuruluşlarda istenen uyumu sağlayamamaktadır.Bu çalışmada analitik yaklaşımda modellemenin dokusu gereği ya bilinçli olarak gözardı edilen ya da dikkatten kaçan birçok parametrenin etkilerinin; bir sistemin bileşenlerini birbirlerinden yalıtmadan birarada hesaba katmayı sağlamak amacıyla sistem yaklaşımı ve bu yaklaşımın bir aracı olan sistem dinamikleri modellemesi ile ERP sistemlerinin daha etkili ve verimli kullanılabilmesini sağlayacak bir karar destek sistem modeli ortaya konulmaktadır. Böylece proje yöneticilerine proje yönetiminde kullanabilecekleri etkili bir araç sunulmaktadır.Geliştirilen model ile;•gerçeğe yakın proje büyüklüğünün ve tamamlanma süresinin tespiti,•proje bitiş tarihininin ertelenmesi (proje için ngörülmüş olan toplam süresinin uzaması) ile daha fazla çalışan temini arasındaki ödünleşim kararına altyapı oluşturacak bilginin sağlanması,•insan kaynağı tahsisine yön gösterilmesi,•müşteri ve alt yüklenicilerden kaynaklanan takvim gecikmelerinin göz önünde bulundurulması sağlanmakta,•kararların ve kapsam değişikliklerinin, olası etkilerinin ve yolaçacağı sonuçların değerlendirilmesi mümkün olmaktadır.Modelin sınanması için savunma sanayii sektöründen bir örnek ARGE projesi seçilerek uygulama yapılmıştır.Anahtar Kelimeler : Proje Yönetimi, ERP (Kurumsal Kaynak Planlaması), Sistem Yaklaşımı, Sistem Dinamikleri, Savunma Sanayiinde ARGE Projeleri.
Özet (Çeviri)
In most cases, defense projects may not meet the expactations of stakeholders. There has been several factors which prevent these projects performing effectively. These factors may be summed up as; the complexity & ambiguity of the defense project, the need for unique design frame, inaduquate technical spesifications, the inevitable change in the technology and the lack of fulfilling the expectations of the customers during the long project process. All these deficiencies conclude with a higher cost than the expected. Additionally; lingering project time causes reaching limited standarts. That's why firms have been in need of preventing these constraints and problems. Hence; the use of effective source management which results in a better decision making and performance with ERP systems which has been started to be used in the last twenty years become more prevalent in todays projects. However; there have been difficulties in applying and integrating this system even in the organizations which are administrated with similar processes to each other. Accordingly; the ERP system is based on global firm constitution structrally, mostly backs up the functional structure of an organization with its modular frame yet it falls behind of a perfect process which targets to generate a unique R&D more than a mass production project.AH these facts compelled me to generate a decision support system model for project management. This model puts forward to observe the system as a whole with system dynamics approach which assures the effects of the either consciously omitted due to limitations of analytical modeling or forgotten parameters involved in the process. Therefore the developed mode! is based on systems approach supporting the process and organizational structures of the project as a whole, considering all parameters simultaneously without isolating them from each other and studying thier effects separatel. in this manner; the manager who feels the deficiencies during the existing process of project management, may use this newly presented frame complimentary to the ERP system to increase effectiveness and efficiency.This model;•makes possible to find out nearly real project size and calculate the project deadline,•provides information to trade-off between postponing deadlines and hiring new staff,•guides to the allocation of human resources,•determines the impact of delays due to the customer and subcontractors,•evaluates the potential effects of decisions and changes in scope.The model is tested on an example of a R&D project from defence industry.