Havan atışlarının modellenmesi ve simülasyonu
Modeling and simulation of mortar fires
  1. Tez No: 347542
  2. Yazar: HAKAN YURTDAŞ
  3. Danışmanlar: DR. İBRAHİM AKGÜN, DR. UMUT DURAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
  6. Anahtar Kelimeler: Havan Ateş İdare Merkezi Simülasyonu, Simülasyona Dayalı Eğitim, NABK, Mortar Fire Direction Center Simulation, Simulation Based Training, NABK
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kara Harp Okulu Komutanlığı
  10. Enstitü: Savunma Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harekat Araştırması Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada, havan ateş idare merkezinin eğitimine katkı sağlayan etkileşimli ve görsel içerikli bir simülasyon geliştirilmiştir. Gerçek havan mühimmatıyla yapılan havan eğitim atışlarının maliyeti yüksektir ve eğitimin icrası için halka kapalı geniş alanlara ihtiyaç vardır. Bu kapsamda geliştirilen simülasyon, havan atış sisteminin en önemli unsuru olan havan ateş idare merkezine gerçeğe yakın eğitim fırsatı sunarak bu iki ana problemin çözümüne olanak sağlamaktadır. Simülasyonda yer alan balistik modeli oluşturmak için NABK'den (NATO Armaments Ballistic Kernel) faydalanılmış, arazi modelinde DTED (Digital Terrain Elevation Data) kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, a virtual interactive simulation which contributes mortar fire direction center training is developed. Mortar training shots with service ammunition is very costly, and there is a need for large areas for the execution of mortar training. In this scope, developed simulation makes it possible to solve these two main problems by presenting real-like training opportunity for mortar fire direction center which is the most important element of mortar firing system. In order to create the ballistic model which is taking part in the simulation, NABK (NATO Armaments Ballistic Kernel) is used. Also, DTED (Digital Terrain Elevation Data) is used for terrain modeling.