Migreni olan kadınlarda menstrüasyon siklusunun rolü ve migrenin yaşam kalitesine etkisi
The role of menstruation cycle in the women having migraine and the effect of migraine on the life quality
- Tez No: 347598
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLAY RATHFISCH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Menstruation, Migraine, Life Quality, Hormonal Fluctuations, reproductive age
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Şentürk, B. (2013). Migreni Olan Kadınlarda Menstrüasyon Siklusunun Rolü Ve Migrenin Yaşam Kalitesine Etkisi. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği ABD. Yüksek Lisans. İstanbul. Çalışmada menstrüel siklustaki hormonal dalgalanmaların migrene ve migrenin yaşam kalitesine etkileri araştırıldı. 20.04.2011-20.08.2011 tarihleri arasında GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Nöroloji Kliniği tarafından migren tanısı almış 69 kadın migrenli grubu, migren tanısı olmayan 68 kadın da yaşam kalitesi açısından kontrol grubunu oluşturdu. Veri toplama aracı olarak, araştırmacının düzenlediği tanıtıcı bilgi formu ve yaşam kalitesi ölçeği (SF-36) kullanıldı. Veriler, bir istatistik uzmanı danışmanlığında, uygun istatistiksel yöntemlerle değerlendirildi. Sosyodemografik, jinekolojik, obstetrik özellikler, sayı ve yüzde olarak verildi. Migrenli grup ve kontrol grubu karşılaştırmalarında Ki-Kare analizi kullanıldı. Yaşam kalitesinin değerlendirmesinde Likert ölçeği ve kullanıldı. Araştırmada; migrenli grupta menstrüasyon döneminde bulantı ve kusmanın belirgin olduğu (%71?i), yılda 1-7 kez tekrarlayan migren ataklarının çoğunlukta (%44,9) olduğu, çoğunluğunun (%47,8) ?visual analog skala?da ağrı şiddetlerini 5-7 arası olarak ifade ettiği, yaş artışıyla birlikte migren süresinin de arttığı, herhangi bir aile planlaması yöntemi kullanmayanlarda haftada birkaç kez migren şikayeti yaşanma oranın çoğunlukta (%19) olduğu, migrenli kadınların, migreni olmayan kadınlara göre fiziksel kısıtlılıklarının daha fazla ve ağrıya duyarlılıklarının daha yüksek olduğu saptandı. Sağlık ekibinin, üreme çağındaki kadınlarda menstrüasyonla ilişkili migren konusunda danışmanlık yaparak, migrenin sıradan bir baş ağrısı olmadığı, uygun tedavi yöntemleriyle ağrı şiddet ve süresinin azaltılabileceği konusunda kadınları bilgilendirmeleri ve sağlık kuruluşuna başvurmaları konusunda teşvik etmeleri, sağlık ekibinin mesleki ve hizmetiçi eğitim programlarında menstrüel migrenle ilişkili güncel bilgiler konusunda bilgilendirilmeleri önerildi. Anahtar Kelimeler : Menstrüasyon, Migren, Yaşam Kalitesi, Hormonal Dalgalanmalar, Üreme Çağı
Özet (Çeviri)
Şentürk, B. (2013). The Role Of Menstruation Cycle in The Women Having Migraine And The Effect Of Migraine On The Life Quality. İstanbul University Institute Of Health Science, Department Of Health Gynegology Nursery. Master?s Thesis. İstanbul. In the research the effects of hormonal fluctuations on migraine and the effects of migraine on the life quality were researched. 69 women diagnosed as having migraine between the dates 20.04.2011-20.08.2011 by GATA Haydarpasa Training and Research Hospital Neurology Clinic formed the migraine group and 68 women not having migraine formed the control group. As a means of collecting data the survey form prepared by the researcher and the life quality scale (SF-36) were used. The data were evaluated with the suitable statistical methods under the counseling of a statistic expert. Sociodemographic, gynecologic and obstetric qualities were given as numbers and percentage. In the comparisons between the group having migraine and the control group the analysis of Chi-Square was used. The Likert Scale was used in the evaluation of the life quality. The research indicated that nausea and vomiting were distinctive in the group having migraine during the menstruation period (%71). The migraine attacks repeating 1-7 times in a year were in majority ( %44.9). The majority expressed their pain severity on the visual scale as 1-7. The migraine span increased with the increasing age. The rate of having migraine pain several times in a week was in majority in the women who didn?t use any family planning method (%19). In comparison to the women not having migraine, the women having migraine had more physical constraints and their sensitiveness to the pain was higher. It was suggested that the health care team should provide counseling about the menstruation of the women in the reproductive age. They should inform the women that the severity and the span of the pain can be decreased and they should encourage the women to consult a health care institution. It was also suggested that the health care teams should be instructed about the current knowledge of the migraine during their vocational education and in-service trainings.