Lenfödem tedavisinde üç farklı fizyoterapi yönteminin etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison the effectiveness of three different physiotherapy methods in treatment of lymphedema
  1. Tez No: 347601
  2. Yazar: ALİS KOSTANOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ELA TARAKCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Üst Ekstremite Lenfödem, Fizyoterapi, Kompresyon Bandajı, Laser, Kinezyolojik Bantlama, Upper Extremity Lymphedema, Physiotherapy, Compression Bandage, Laser, Kinesiologic Taping
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Çalışmanın amacı, üst ekstremite sekonder lenfödemi (LÖ) olan hastalarda üç farklı fizyoterapi yönteminin etkinliğinin karşılaştırılmasıdır. Çalışmaya 25-75 yaş arası 45 hasta dahil edildi. Hastalar randomize olarak 3 gruba ayrıldı. Birinci gruba kompresyon bandajı, ikinci gruba Düşük Seviyeli Laser Tedavisi (DSLT), üçüncü gruba ise kinezyolojik bantlamanın yanı sıra her üç gruba da Self Lenfatik Drenaj (SLD), egzersiz ve cilt bakımından oluşan standart tedavi programı 5 hafta boyunca haftada 3 gün uygulandı. Hastaların ağrısı ?Görsel Analog Skala? (GAS), eklem hareket açıklığı (EHA) ?gonyometrik ölçüm?, ekstremite çevre ölçümleri mezura, kavrama kuvveti ?Hand Held Dinamometre?(HHD), ince kavrama kuvveti ?Hand Held Pinchmetre? (HHP), kolun fonksiyonelliği ?Quick Disability Arm Shoulder Hand?(Q-DASH) ölçeği ile yaşam kalitesi ise ?European Organisation for Research and Treatment of Cancer Quality of Life Questionnaire-Breast Module?(EORTC QLQ-BR23) ile tedavi öncesi ve sonrasında değerlendirildi. Tedavi sonrasında her üç grupta da GAS skorları azaldı, EHA?da ve kavrama kuvvetlerinde artış elde edildi (p0.05). Çalışmamızdan elde ettiğimiz sonuçlara göre sekonder LÖ?in azaltılmasında ve korunmasında kompresyon bandajı, DSLT ve kinezyolojik bantlamanın etkin yöntemler olduğu ve bu üç yöntemin birbirine üstünlüğünün olmadığı sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to compare the effectiveness of three different physiotherapy methods on patients with lymphedema. The study included 45 patients between the ages of 25-75 years. The patients were divided into 3 groups randomly. The first group received compression bandages, the second group low-level laser therapy (LLLT) and the third group was kinesiologic taping besides three groups recieved the standart treatment program consisting of self lymphatic drainage (SLD), exercises and skin care three times a week for five weeks. The patients? pain were evaluated by Visual Analog Scale (VAS), range of motion (ROM) by goniometer, extremity circumference measurements by tape, hand grip strength by Hand Held Dynamometer, pinch strength by Hand Held Pinchmeter, the function of arm by Quick Disability Arm Shoulder Hand (Q-DASH) Questionnaire, quality of life by European Organisation for Research and Treatment of Cancer QoL Questionnaire-Breast Module (EORTC QLQ-BR23) before and after treatment. VAS scores was decreased, grip strength and ROM were increased in all three groups after the treatment (p0.05). According to the results of this study, compression bandages, LLLT and kinesiologic taping are effective methods to reduce and maintance of seconder lymphedema thus there isn?t any superiority relative this three different physiotherapy methods.