Servikal lezyonlu ve servikal lezyonu olmayan kadınlardan alınan smear örneklerinde PCR yöntemi ile HPV sıklığının araştırılması ve genotiplendirilmesi
Investigation of frequency and genotyping of HPV in smear samples obtained from symptomatic and asymptomatic women by PCR
  1. Tez No: 347653
  2. Yazar: EYÜP SAPAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİZAMİ DURAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Moleküler Tıp, Microbiology, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: HPV, genotip, servikal kanser, onkoproteinler, HPV, genotype, cervical cancer, oncoproteins
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Giriş ve Amaç: Human papillomaviruslar (HPV) servikal kanserin en önemli etyolojik faktörleridir. Bu çalışmada servikal intraepitelyal neoplazi (CIN) tanılı kadınlarda HPV tiplerinin belirlenmesi ve yüksek riskli HPV genotiplerinde E6/E7 onkoprotein varlığının araştırılması amaçlanmıştır.Materyal ve Yöntem: Çalışmaya CIN1 tanılı 69, CIN2 tanılı 26 ve CIN3 tanılı 19 kadın olmak üzere toplam 114 kadın dâhil edilmiştir. Kadınlardan alınan servikal sürüntü örneklerinde HPV DNA varlığı MY09/MY11 ve GP5+/GP6+ primerleri kullanılarak tespit edilirken, fragment analiz yöntemiyle HPV genotiplendirilmesi yapılmış ve NASBA yöntemiyle de yüksek riskli HPV tiplerinde E6/E7 onkoprotein varlığı araştırılmıştır.Bulgular: Çalışmada CIN evrelerine göre dağılım yapıldığında; CIN1 tanılı kadınlarda %23.2 HPV tip 16, %15.9 HPV tip 45 ve %11.6 oranında ise HPV tip 35 saptanırken, CIN2 tanılı kadınlarda bu oranlar HPV tip 45 için; %53.8, HPV tip 16 için; %26.9 ve HPV tip 18 için ise %19.2 olarak tespit edilmiştir. CIN3 tanılı kadınlarda HPV genotip dağılımı ise HPV tip 16 için; %57.9, HPV tip 45 için %52.6 ve HPV tip 18 için ise %15.8 olarak bulunmuştur. Ayrıca, çalışmada toplam 31 kadında birden fazla HPV genotipiyle koenfeksiyon tespit edilmiştir. Bunun yanında çalışmada yüksek riskli HPV tipleriyle infekte 57 kadının %42.1'inde E6/E7 onkoprotein varlığı tespit edilmiştir. E6/E7 onkoproteinleri; HPV tip 16 ile infekte toplam 34 kadının %38.2'sinde, HPV tip 45 ile infekte toplam 35 kadının %31.4'ünde ve HPV tip 18 ile infekte toplam 11 kadının %18.2'sinde tespit edilmiştir.Sonuç: Sonuç olarak çalışmamızda elde edilen bulgular, servikal intraepitelyal neoplazik hastalarda gerek total HPV infeksiyonu prevalansının ve gerekse de yüksek riskli HPV tipleriyle infeksiyon oranının oldukça yüksek olduğunu göstermektedir. Ayrıca, yüksek riskli HPV tipleriyle infekte kadınlarda onkojenik aktivite oranı da oldukça yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Backgraund and Aim: Human papillomavirus (HPV) is the most important etiological agents for cervical cancer. In this study, it was aimed to investigate the determining HPV subtypes in women with cervical intraepithelial neoplasia (CIN) and the presence of E6/E7 oncoproteins in high risk HPV genotypes (hr-HPV).Methods: A total of 114 women (diagnosed with CIN1; 69, CIN2; 26 and CIN 3; 19) were included to the study. MY09/MY11, GP5+/GP6+ primers were used for the determination of HPV-DNA. The fragment analysis and NASBA methods were selected for the genotyping of HPV subtypes and the E6/E7 gene expressions.Results: The distributions of HPV genotypes according to CIN stages were as follows: 23.2% for HPV type 16, 15.9% for type 45 and 11.6% for type 35 in women with CIN1; 53.8% for HPV type 45, 26.9% for type 16 and 19.2% for type 18 in women with CIN2; 57.9% for HPV type 16, 52.6% for type 45 and 15.8% for type 18 in women with CIN3. Also, co-infections were found in 31 women. Otherwise, the occurrence of E6/E7 oncoproteins was detected in 24 of 57 women who infected with hr-HPV subtypes. The distributions of E6/E7 oncoproteins according to HPV subtypes in these women were as follows: 38.2% of the women (34) that infected with HPV type 16, 31.4% of the women (35) that infected with HPV type 45 and 18.2% of the women (11) that infected with HPV type 18.Conclusion: The findings of our study showed that both the prevalence of HPV infection and the rate of hr-HPV subtypes in patients diagnosed with CIN were very high. In addition, the oncogenic activity rates in hr-HPV subtypes were quite high.