Erişkinlerde çok kesitli bilgisayarlı tomografide normal apendiksin beden kitle indeksi ile ilişkili olarak değerlendirilmesi
Evaluation of normal appendix with multislice computed tomography in adult related with body mass index
  1. Tez No: 347652
  2. Yazar: ŞEYDA İLHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAMAZAN DAVRAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: BKĠ, apendiks, ÇKBT
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalıĢmanın amacı eriĢkinlerde çok kesitli bilgisayarlı tomografide (ÇKBT) normal apendiks görülebilirliği ile hastaların beden kitle indeksleri (BKĠ) arasındaki iliĢkiyi saptamaktır. Mayıs 2011- Ekim 2011 tarihleri arasında Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı‟nda çeĢitli nedenlerle tüm abdominal BT tetkiki yapılan 211 (18-93 yaĢ aralığında, 95 erkek, 116 kadın) hastanın filmleri retrospektif olarak değerlendirildi. Tüm hastaların beden kitle indeksleri (BKĠ) ağırlık (kg)/boy (m²) formülü ile hesaplandı. Hastalar apendiks görülebilirliğine göre gruplandırıldı (Grup 1 = tanımlanmadı, Grup 2 = düĢük güvenilirlikle tanımlandı, Grup 3 = kolay görüldü, Grup 4 = çok kolay görüldü). Her gruba puan verildi (Grup 1= 1 puan, Grup 2= 2 puan, Grup 3= 3 puan, Grup 4= 4 puan). Sonuç olarak çalıĢmamızda apendiks görülebilirliği ile BKĠ arasında pozitif yönde istatistiksel olarak güçlü korelâsyon saptadık (p< 0,01). ÇalıĢmamızda olguların % 90,5‟inde apendiks tanımlanabilmiĢtir. Apendiksi tanımlanamayan 20 olgunun 17‟sinin BKĠ ≤ 24 idi. Apendiksi kolay görülebilen 112 olgunun 103‟ünün BKĠ≥ 25 idi.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the relationship between visualization of the normal appendix and body mass index (BMI) on multi-slice computed tomography (MSCT) in adults. 211(18 to 93 age range, 95 male, 116 female) patient's films were retrospectively reviewed who underwent abdominal CT examination for various reasons at Mustafa Kemal University Faculty of Medicine Radiology department. All patients' body mass index (BMI) was calculated by the formula weight (kg) / height (m2). The patients were grouped according to the visualization of the appendix (Group 1 = not defined, Group 2 = low confidence level was defined, Group 3 = easily seen, Group 4 = very easily seen). Each group was given scores (Group 1 = 1 points, Group 2 = 2 points, Group 3 = 3 points, Group 4 = 4 points).