Propranolol, metoprolol süksinat ve karvedilol kullanımının rat testisi üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigations of the effects of propranolol, metoprolol succinate and carvedilol on rat testis
  1. Tez No: 347670
  2. Yazar: HÜSEYİN EREN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH SİVRİKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Propranolol, metoprolol süksinat, karvedilol, testis, Propranolol, metoprolol succinate, carvedilol, testis
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 28
Özet
Beta-adrenerjik reseptör blokörlerinin testis morfolojisine ve spermatogeneze olumsuz etkilerinin olduğu ortaya konulmuştur. Reseptör alt tiplerinin bu olumsuz etkideki payı ise bilinmemektedir. Bu çalışmada, beta-adrenerjik reseptör alt tipleri ile testislerdeki olumsuz etki ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Değişik reseptör alt tip etkisi olan üç beta-adrenerjik reseptör blokorünün (propranolol, metoprolol süksinat, karvedilol) rat testislerinde neden olduğu makroskopik ve histopatolojik değişiklikler incelenmiştir. Karvedilol tedavisi testis ağırlıklarında azalmaya neden olmuş, ayrıca karvedilol ve propranolol tedavisi testis histolojisinde bozulma ile sonuçlanmıştır. Metoprolol süksinat tedavisi alan grupta ise testis ağırlığı ve histolojisinde değişiklik kaydedilmemiştir. Metoprolol süksinattan farklı olarak beta-2 adrenerjik reseptörleri de bloke eden karvedilol ve propranolol tedavisi alan gruplarda izlenen histolojik bozulmaların varlığında bu olumsuz etkilerin temelinde beta-2 adrenerjik sistem blokajının sorumlu olabileceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Treatment with beta-adrenergic receptor blockers is known to have negative effects on testicular histology and spermatogenesis. However, the effects of receptor subtypes are not well-studied. In the current study, we aimed to investigate the responsible receptor subtype in testicular histological detoriation. Rats were treated with three different beta-adrenergic receptor blockers, and changes in testicular histology were investigated. Carvedilol treatment caused a decrease in testicular weight. Carvedilol and propranolol treatment had detoriative effects on testicular histology. Treatment with metoprolol succinate neither caused a decrease in testicular weight nor a detoriation in testicular histology. It was concluded that detoriation in testicular histology after treatment with propranolol and carvedilol, blocking both beta-1 and beta-2 adrenergic receptors, may be related to beta-2 adrenergic blockage. 0