Ratlarda bleomisine bağlı gelişen akciğer fibrozisinde tadalafil ve telmisartanın fibrozis üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of tadalafil and telmisartan on bleomycin induced pulmonary fibrosis
- Tez No: 347678
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNER KEMAL ÖZGÜR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Akciğer fibrozisi, bleomisin, tadalafil, telmisartan
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 37
Özet
Bleomisin testis tümörlerinin tedavisinde sık kullanılan antineoplastik bir ajandır. Bleomisine bağlı gelişen akciğer fibrozisi bleomisin tedavisinde en korkulan ve doz kısıtlamalarına neden olan yan etkidir. Bu çalışmada ratlarda bleomisine bağlı gelişen akciğer fibrozisinde tadalafil ve telmisartanın fibrozis üzerine etkilerinin incelenmesi planlanmıştır. Çalışmada 1.grup kontrol grubu, 2. grup bleomisin grubu, 3. grup bleomisin ve tadalafil grubu, 4. grup bleomisin ve telmisartan grubu olarak ayrıldı. Kontrol grubuna intratrakeal serum fizyolojik, diğer üç gruba da intratrakeal bleomisin uygulandı. Ardından 3. Gruba 14 gün süreyla oral tadalafil, 4. Gruba da 14 gün süreyle oral telmisartan verildi. Sonrasında ratların akciğer dokuları histopatolojik olarak incelendi ve ağırlıkları ölçüldü. Çalışma sonucunda“bleomisin + tadalafil”ve“bleomisin + telmisartan”gruplarında“bleomisin”grubuna göre daha düşük histopatolojik skorların bulunduğu görüldü. Sonuç olarak, bleomisine bağlı gelişen akciğer fibrozisinde tadalafil ve telmisartanın yararlı olabileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Bleomycin is widely used in the treatment of testicular tumors. However, bleomycin is not without side effects, mainly being pulmonary fibrosis. In this study, the effects of tadalafil and telmisartan on bleomycin-induced fibrosis was investigated. Four groups, namely control, bleomycin, bleomycin + tadalafil, bleomycin + telmisartan, consisting of 8 rats each were included into the study. Physological serum or bleomycin were applied intratracheally, while tadalafil and telmisartan were given orally for 14 days beginning the day after intratracheal drug application. At the end of the study, lungs were excised, weights of each were measured and histopathological examination were done. Rats from the groups“bleomycin + tadalafil”and“bleomycin + telmisartan”were found to have better histopathological scores compared to“bleomycin”group, concluding that tadalafil and telmisartan may have beneficial effects on bleomycin-induced pulmonary fibrosis. Keywords : Pulmonary fibrosis, bleomycin, tadalafil, telmisartan