Eskişehir Mahmudiye'de erişkinlerde hipertansiyon insidansı ve risk faktörleri
Incidence and risk factors of hypertension among adults living in Mahmudiye, Eskişehir
  1. Tez No: 347690
  2. Yazar: SULTAN BALIZ ERKOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURHANETTİN IŞIKLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, insidans, prospektif çalışma, Hypertension, incidence, prospective study
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Balız Erkoç S, Eskişehir Mahmudiye?de Erişkinlerde Hipertansiyon İnsidansı ve Risk Faktörleri. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2013. Hipertansiyon, bugün hem gelişmiş, hem de gelişmekte olan ülkelerde toplumun büyük bir kısmını etkileyen ve öneminin giderek artmasının yanı sıra hastaların pek çoğunun tedavisinin yetersiz kaldığı bir hastalıktır. Hipertansiyonun değiştirilebilir ve önlenebilir olması nedeniyle, gerek halk sağlığı çalışmalarına ışık tutması, gerekse birincil koruyucu önlemlerin alınabilmesi amacıyla hipertansiyon prevalansının yanı sıra bir yıllık hipertansiyon insidansının ve risk faktörlerinin belirlenmesi için çalışma yapıldı. Çalışma, Kasım 2011- Ocak 2013 tarihleri arasında Mahmudiye İlçe Merkezinde, 18 yaş ve üzeri tüm erişkinlerde bir yıl ara ile iki aşamada yapılan prospektif bir araştırmadır. Birinci aşamada Mahmudiye?de yaşayan erişkinler evlerinde tek tek ziyaret edilerek, anket uygulaması ve kan basıncı ve antropometrik ölçümleri yapıldı. Çalışmanın ikinci aşaması, hipertansiyon insidansının saptanması için bir yıl aradan sonra gerçekleştirildi. Birinci aşama çalışmada kan basıncı normal sınırlar içinde saptanan ve antihipertansif tedavi almayanlar tekrar hanelerinde tek tek ziyaret edilerek anket uygulaması ve ölçümlerin tekrarı yapıldı. Mahmudiye?de birinci aşama çalışmada 1553 kişiye ulaşıldı ve hipertansiyon prevalans hızı %33.6 olarak bulundu. Çalışmanın ikinci aşamasında ise birinci aşamada kan basıncı normal sınırlar içinde saptanan ve antihipertansif tedavi almayan 1031 kişinin 564 (%54.7)?üne ulaşıldı. Çalışma grubunda hipertansiyon insidans hızı %8.7, yaşa standardize hipertansiyon insidans hızı ise %8.8 olarak bulundu. Hipertansiyon insidans hızı ile ilişkili faktörler olarak yaş, fizik aktivite düzeyi ve abdominal obezite varlığı bulundu. Hipertansiyondan korunma ve risk faktörlerinin kan basıncı üzerine etkisini değerlendirmek için zamanında ve doğru yapılan hipertansiyon ve risk faktörleri sürveyans çalışmalarının gerekli olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Baliz Erkoc S, Incidence and Risk Factors of Hypertension Among Adults Living in Mahmudiye, Eskisehir. Eskisehir Osmangazi University, Medicine Faculty, Department of Public Health, Thesis in Medicine Specialty, Eskisehir, 2013. Hypertension, both in developed and developing countries, affects large part of the community, and today, the importance of the disease is increasing due to the failure of treatment of most of the patients. Due to the preventable status of hypertension, the present study was conducted to determine the prevalence as well as the one-year incidence and risk factors of hypertension in order to take primary preventive measures and to light the way for future public health studies. The study is a prospective study conducted on all adults aged 18 years or older living in Mahmudiye district center, in two stages with an interval of one year between November 2011 and January 2013. In the first stage, all adults living in Mahmudiye were visited at their home and a questionnaire form implemented, and blood pressure and anthropometric measurements were obtained. The second stage of the study was conducted after one year, in order to evaluate the incidence of hypertension. The adults having normal blood pressure in the first stage and not using antihypertensive medication were visited again at their home and the questionnaire form and the measurements were repeated. A total of 1553 individuals were visited during the first stage and the prevalence rate of hypertension was found to be 33.6%. During the second stage, 564 (54.7%) of the 1031 individuals who had normal blood pressure in the first stage and not using antihypertensive medication were visited at their home. The incidence rate of hypertension was 8.7% and age-standardized incidence rate of hypertension was found to be 8.8%. Age, physical activity level and abdominal obesity were found to be significantly associated with incidence rate of hypertension. It is concluded that, accurate hypertension and risk factors surveillance studies are necessary in order to evaluate the effects of risk factors of hypertension and preventing from hypertension.