Eskişehir ili, Mahmudiye ilçesi, Mesudiye Köyü'ndeki geleneksel kerpiç konutların mimari özellikleri ve koruma sorunlarına yönelik bir araştırma
A research based on architectural features and conservation problems of traditional adobe brick houses at Mesudye village in Mahmudiye, Eskişehir
  1. Tez No: 611341
  2. Yazar: TUĞÇE VATANSEVER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYNUR ÇİFCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Eskişehir, Mesudiye Köyü, Kırım Tatarları, kırsal mimari, kerpiç, Eskisehir, Mesudiye Village, Crimean Tatars, vernacular architecture, adobe brick
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rölöve-Restorasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 209
Özet
Eskişehir'in Mahmudiye İlçesi'ne bağlı Mesudiye Köyü, 1898 yılında Rumeli'den gelen Türk muhacirler tarafından kurulmuştur. Köy halkının çoğunluğunu ise1900'lerde devlet tarafından köye yerleştirilen Kırım Tatarları oluşturmaktadır. Köy, kerpiç bloklar ile inşa edilmiş geleneksel konutlardan oluşan ızgara planlı kırsal bir yerleşmedir. Köydeki geleneksel konutların mimari biçimlenişi, köy halkının geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılıkla doğru orantılı olarak gelişmiştir. Büyük bir avlu etrafında doğrusal planlı tasarlanmış yaşam alanları ve servis birimlerinden oluşan yerleşmede içe dönük bir yaşam izlenir. Kırım'daki ve Dobruca'daki Kırım Tatarlarının bulunduğu kırsal yerleşim yerlerinin de benzer planlamaya sahip olduğu görülür. Mimari koruma alanında yapılan bu yüksek lisans tez çalışması kapsamında köydeki 132 geleneksel konuttan 13'ü mimari özellikleri, yapım teknikleri ve malzemeleri açısından ayrıntılı olarak incelenmiştir. Tezin 1. bölümünde literatür özeti, tezin yazılış amacı ve hipoteze yer verilmiştir. 2. bölümünde, Mesudiye (Taşlıhüyük) Köyü'nün tarihsel geçmişi, coğrafi, iklimsel özellikleri ve sosyo-ekonomik yapısı aktarılmıştır. 3. bölümünde Mesudiye Köyü yerleşim dokusunun özellikleri hakkında bilgiler verilmiştir. 4. bölümünde ise köyün geleneksel konutlarının mimari özellikleri, yapım teknikleri ve malzemeleri açıklanmıştır. Tezin 5. bölümünde Mesudiye Köyü'ndeki geleneksel konutların çevre ölçeğinde görülen, yasal mevzuat ve sosyo-ekonomik kaynaklı, doğal kaynaklı ve insan kaynaklı koruma sorunları belirtilmiştir. 6. bölümde ise geleneksel konutların korunmasına yönelik değerlerden ve bunlara bağlı olarak geliştirilen önerilerden ve son olarak kısa bir değerlendirme bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Mesudiye Village of Mahmudiye District of Eskişehir is a rural settlement which was founded in 1898 by a group immigrant who came from Rumelia. The majority of the people of the village were settled in the village by the Crimean Tatars who came in 1900s. The village is a rural settlement consisting of houses built with adobe blocks. The architectural formations of the traditional houses in the village were developed in direct proportion to the livelihoods of the village people, agriculture and animal husbandry. The settlement is composed of living spaces and service units designed in a linear plan around a large courtyard. Rural settlements with Crimean Tatars in Crimea and Dobrudia have similar planning. Within the context of this master thesis study, 13 of the 132 traditional houses in the village were examined in detail in terms of architectural features, construction techniques and materials. In the first part of the thesis, the literature summary, the purpose of writing the thesis and the hypothesis are given. In the second section, the historical background, geographical, climatic characteristics and socio-economic structure of the village of Mesudiye (Taşlıhüyük) have been explained. In the third section, information about the characteristics of the settlement texture of Mesudiye Village was given. In the 4th section, the architectural features, construction techniques and materials of the traditional houses of the village are explained. In chapter 5 of the thesis, the problems of the traditional houses in Mesudiye Village on the environmental scale, legal regulations and socio-economic origin, natural and human source conservation problems are mentioned. In the sixth chapter, values related to the preservation of traditional houses and proposals developed depending on them are mentioned and finally there is a short evaluation and a conclusion.