Mide kanserınde GKN1 ve GKN2 genleri tanıya uygun belirteç midir? Moleküler yöntemlerle araştırılması
Are GKN1 and GKN2 genes distinctive diagnostic markers for gastric cancer? A molecular investigation
- Tez No: 347732
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHRİ İĞCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Onkoloji, Genetics, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Mide kanseri, GKN1, GKN2, gen ifade analizi, mutasyon taraması
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Mide kanseri birçok ülkede yüksek görülme ve ölüm oranına sahiptir. Intestinal tümörlerin evrimi gastrit ile başlayan ve ardından mukozal atrofi, intestinal metaplazi, displazi ve karsinom ve metastatik yayılma ile karakterizedir. Yeni tanımlanmış mitojenik Gastrokin 1 (GKN1) ve Gastrokin 2 (GKN2) genleri normal midede yüksek bir şekilde ifade edilmektedir ve yüzeyel mide epitelinde bulunurlar. GKN1 mide mukozal epitel hücrelerinin homeostazının sağlanmasında önemli bir rol oynar. GKN1 ve GKN2'nin kopya sayısındaki belirgin kayıp ve gen ifadesindeki azalma mide adenom karsinomlarda sık sık gözlenmiştir. Bu çalışmada kanser alttürüne, cinsiyet, yaş klinik özelliklerine göre gruplandırılmış 47 mide kanseri hastasının normal ve tümör dokusu gen ifade analizi, SSCP tekniği ve Sanger dizilemesi ile incelenmiştir. Hem GKN1 hem de GKN2 gen ifadelerinin azaldığı gözlenmiştir ve istatistiki olarak yüksek oranda anlamlı bulunmuştur (Wilcoxon signed rank testi; p < 0,05). Gen taramasının sonucunda mutasyon görülmemiştir. Gastrokin genlerinin etkinliğini yitirmesinde mutasyonların rol sahibi olmadığı anlaşılmaktadır. Sonuç olarak; Gastrokin genlerinin mRNA ifadesindeki azalma mide kanseri ile doğrudan ilişkili ve cinsiyet, yaş ve kanser alttipinden bağımsızdır. GKN genlerinin aşağı yönlü düzenlenmesi kanserin ilk aşamalarında gerçekleşiyor olabilir. Bu ön bulguların epigenetik analiz, miRNA analizi, western blot ve immünohistokimya gibi ileri tekniklerle doğrulanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Gastric cancer (GC) has high incidence and mortality rate in several countries and is still one of the most frequent and lethal diseases. The evolution of intestinal tumors is characterized by progression of several sequential steps that start with gastritis and then progresses to mucosal atrophy, intestinal metaplasia, dysplasia and carcinoma with subsequent metastatic dissemination. Novel mitogenic and motogenic Gastrokine1 (GKN1) and Gastrokine 2 (GKN2) genes that are highly expressed in normal stomach epithelium and plays an important role in maintaining the integrity and homeostasis of stomch mucosal epithelial cells. Significant loss of copy number and mRNA transcript of GKN1 and GKN2 gene expression were frequently observed in all type of gastric cancer. In this study, 47 paired samples that were grouped according to the types of gastric cancer and the clinical characteristics of the patients, including gender and average of age were investigated with gene expression analysis, SSCP technique and nucleotide sequencing. Both GKN1 and GKN2 genes were observed significantly reduced.