Hemşirelerin ve ebelerin otizm ve erken tanısına yönelik bilgi düzeylerinin incelenmesi
An analysis of the level of knowledge among nurses and midwives about autism and its early diagnosis
  1. Tez No: 347731
  2. Yazar: ELİF BAKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE GEÇKİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Otizm, Otizmli çocuk, Erken tanı, HemĢire, Ebe, Autism, Autistic children, Early diagnosis, Nurse, Midwife
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Otizmli çocukların erken tanılanması, tedavi ve bakımının okul öncesi yıllarda yürütülmesi çocuğun tedavi ve uyum Ģansını arttırmaktadır. HemĢire ve ebeler otizmin erken tanısında anahtar bir rol oynayabilirler. Bu çalıĢma hemĢire ve ebelerin otizm ve erken tanısına yönelik bilgi düzeylerini incelemek amacıyla Nisan 2011- Haziran 2011 tarihleri arasında yürütülmüĢtür. AraĢtırmanın örneklemini 248 hemĢire ve ebe oluĢturmuĢtur. AraĢtırmanın verileri 30 sorudan oluĢan bir soru formu ile toplanmıĢtır. Veriler bilgisayarda SPSS 20 programında yüzdelik, Ortalama, Standart Sapma, Bağımsız Örneklemde T Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi ile analiz edilmiĢtir. Katılımcıların %56'sının hemĢire olduğu, hemĢire ve ebelerin % 93,5'inin otizm konusunda eğitim almadığı belirlenmiĢtir. Katılımcıların otizm ve erken tanısına yönelik bilgi puanlarının iyi düzeyde olduğu (ortalama: 71,31; SS: 17,74) saptanmıĢtır. Lisans ve yüksek lisans mezunu olanların bilgi düzeylerinin yüksek olduğu,11 yıldan uzun çalıĢanlar ile 33 yaĢın üstünde olanların bilgi puanlarının ise düĢük olduğu belirlenmiĢtir. Bu sonuçlar doğrultusunda hemĢire ve ebelere otizmin erken tanısındaki rollerini vurgulayan eğitimlerin düzenlenmesi, ayrıca otizmle ilgili broĢür, video vb. ile güncel bilgilerin sağlanması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Early identification of children with autism and the conduction of its treatment and care at the pre-school years increase the chances of child's treatment and adjustment to life. Nurses and midwives can play a key role in the early diagnosis of autism. This study was conducted between April 2011 - June 2011 in order to examine the level of knowledge among nurses and midwives about autism and its early diagnosis. The samples of this study consist of 248 nurses and midwives. The Data for the study has been collected by a questionnaire consisting of 30 questions. The research data were analyzed on a computer with SPSS 20 program, by taking Percentage, Average, and Standard Deviation, Independent Samples T-test and One-Way ANOVA. In this study, it has been identified that 56% of the participants are nurse, 93.5% of nurses and midwives in this study had not been educated about autism. Moreover, it has been found that the score of knowledge level regarding the early diagnosis of autism among the participants is at a good level (mean: 71.31, SD: 17.74), and that Bachelor's and master graduates have had a high level of knowledge, whereas those who have worked more than 11 years in their profession and those who are over the age of 33 have had lower scores. Based on these results, training projects about early diagnosis of autism which emphasize the role of nurses and midwives, as well as providing them with brochures, video and similar up to date information about autism can be recommended.