Veri kurtarma açısından açık kaynak kodlu ve kapalı kaynak kodlu yazılımların karşılaştırılması
Comparison of open source and proprietary software in data recovery
- Tez No: 347761
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NERGİS CANTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Adli Bilişim, Veri Kurtarma, Açık Kaynak Kodlu Yazılım, Kapalı Kaynak Kodlu Yazılım, Computer Forensics, Data Recovery, Open Source Software, Closed Source Software
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik İncelemeler ve Kriminalistik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Veri kurtarma işlemleri adli bilişim incelemelerinde araştırmanın en temel konusunu oluşturmaktadır. Günümüzde tüm dünyada resmi kurumların adli bilişim laboratuvarlarında yaygın olarak kapalı kaynak kodlu yazılımlar kullanılmaktadır. Bu çalışmada, açık kaynak kodlu ve ücretsiz olan yazılımların, kapalı kaynak kodlu yazılımlar ile birlikte kullanılabilir olup olmadığı araştırılmıştır. Bu amaçla aynı marka ve özellikteki 5 farklı flash bellek 5 ayrı test senaryosu gereği 10 farklı türde dosya yüklenip silinerek veri kurtarma çalışması yapılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 15.0 programı kullanılarak değerlendirilmiş, sonuçlar tablo ve grafikler şeklinde sunulmuştur. Sonuç olarak veri kurtarma işlemlerinde dosya kurtarma oranları açısından kapalı kaynak kodlu yazılımların istatistiki açıdan anlamlı şekilde daha başarılı olduğu belirlenmiştir (p=0,000). Tüm yazılımların dosya kurtarma oranları açısından anlamlı olarak birbirlerinden farklı olduğu belirlenmiştir. Adli bilişim alanında yapılacak incelemelerin sonucu veri kurtarma işlemlerinin başarısı ile doğru orantılır. Yapılacak araştırmalarda açık ve kapalı kaynak kodlu yazılımların beraber kullanılmasının daha detaylı sonuçlar elde etmek açısından yararlı olduğu kanatindeyiz. Teknolojinin insanlığa sağladığı kolaylıklar ve özgürlüklerin yanısıra bilişim dünyası da gelişmekte ve farklılaşmaktadır. Veri kurtarma konusunda farklı medya türleri ve yazılımlar kullanılarak yapılacak detaylı incelemeler de yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Data recovery process is the main subject of computer forensics examinations. In all over the world, at computer forensics examinations closed source software are widely used by governmental agencies. In this workout, we tried to prove wheather open source software can be used together with closed ones in computer forensics examinations. In the workout, within the same brand but different 5 USB flash drives, created 5 different situations and saved 10 different kinds of files, then tried to recovery data from them. Conclusions evaluated with SPSS v15.0 program and be shown with tables and graphs. It is found that closed source software have statistically higher file recovery success ratio than open source ones (p=0,000). There found meaningfull differences about data recovery, between all of the software. Computer forensics examinations? success has a direct proportion with data recovery process. As a conclusion of the workout, we have an opinion of using closed and open source software together with the data recovery process can result detailed and positive effects. As well as technology provide ease and more freedom to users, also informatics is developing and becoming dissimilar. On the subject of data recovery, it will be helpful to make more workouts with different software and media types.