Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı kliniği'ne 2010-2012 yılları arasında getirilen köpek ve kedilerde görülen deri hastalıklarının değerlendirilmesi
Evaluation of canine and feline skin disorders examined in Ankara University Veterinary Faculty Department of İnternal Medicine clinic between 2010 and 2012
  1. Tez No: 347760
  2. Yazar: BETÜL DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AZİZ ARDA SANCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Dermatit, Dermatoloji, Ektoparaziter Dermatozlar, Kedi, Köpek, Cat, Dermatitis, Dermatology, Dog, Ectoparasitic Dermatosis
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
1 Şubat 2010 ile 21 Aralık 2012 tarihleri arasında İç Hastalıkları Anabilim Dalı Kliniği?ne getirilen kedi ve köpeklerin dermatolojik hastalıklarının sıklığının saptanması, ayırıcı tanı ve tanılarının değerlendirilmesi, ırk dağılımının belirlenmesi ve bir uzman görüşüne ihtiyaç olup olmadığının ortaya konulması amaçlanmıştır. Belirtilen dönemde kliniğimize gelen 3298 kedinin 145?ini (%4,4) ve 6613 köpeğin 518?ini (%7,8) dermatoloji vakalarının oluşturduğu tespit edilmiştir. Vakalar en sık 1-3 yaş grubunda (kedi %44, köpek %38,6) ve en çok yerli ve melez ırklarda (kedi %78,2, köpek %38,4) gözlemlendi. Dış parazite bağlı dermatolojik rahatsızlıkların ve atopik dermatitisin yaygın olduğu gözlemlendi. Kaşıntı her iki türde de (kedi % 66, köpek %70,9) en sık görülen semptom iken alopesinin köpeklerde daha sık (% 17,7) seyrettiği izlendi. Endokrin ve bakteriyel dermatozlara en çok Golden Retriever (%19,3 ve % 12,5) ırkı köpeklerde rastlanmıştır. Atopik dermatozlara köpeklerin %27?sinde rastlanırken kedilerde bu oran %19,7 olarak saptanmıştır. Dermatolojik vakaların kedi (%96,6) ve köpeklerde (%91) genellikle tek başına seyrettiği gözlenmiştir. Dermatolojik olguların değerlendirilmesi aşamasında hasta kayıt sisteminin yeterli olmamasından dolayı bazı vakaların sağlıklı takip edilemediği ve bu nedenle elektronik kayıt sistemine geçilmesinin gerekliliği sonucuna varılmıştır. Ayrıca kayıtları tutan ve hasta takibini yapan klinisyenlerin dermatoloji alanına hâkim olmaması nedeniyle vakaların sonuçlandırılmasındaki başarı oranının düştüğü gözlenmiştir. Bu nedenlerden dolayı dermatoloji vakalarının dermatoloji uzmanları tarafından değerlendirilmesinin gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the prevalence, breed predisposition, and distribution of dermatological diseases in cats and dogs that were brought to Internal Medicine Clinic between 1st February 2010 and 21st December 2012 and to decide whether an expert opinion is necessary for the differential diagnosis of advanced cases. During the study period, 145 of 3298 cats (4.4%) and 518 of 6613 dogs (7.8%) were diagnosed with dermatological disorders. Cases were mostly observed in 1-3 year-old age group (44% in cats; 38.6% in dogs) and in domestic and mixed breeds (78.2% in cats; 38.4% in dogs) Ectopic parasites related diseases and atopic dermatitis were most commonly determined as dermatological disorders in the cases. While pruritus was the most common clinical symptom in both cats and dogs, alopecia was seen mostly in dogs (17.7%). Endocrine (19.3%) and bacterial (12.5%) dermatitis was commonly observed in golden retriever dogs. Although atopic dermatitis was determined as 27% in dogs, it was 19.7% in cats. Dermatological disorders were observed usually alone in cats (96.6%) and dogs (91%). During the assessment of dermatological cases, some cases were unable to be followed due to insufficient patient record system. Therefore, it was concluded that computerized records system is needed. Moreover, the success rate in evaluation of patients was thought to be decreased due to clinicians who keep the records and follow the cases were not specialists in dermatology. Therefore, it was concluded that dermatological cases should be assessed and be followed by specialist dermatologist.