Kuru döneme çıkarken enfekte ve sağlıklı meme loblarında california mastitis test (CMT) ve somatik hücre sayısı ile bakteriyolojik muayene sonuçlarının karşılaştırılması
Comparision of results of california mastitis test, somatic cell counts and microbiological examination in healthy and infected quarter in cows at DRY-off
- Tez No: 347785
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN BAŞTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: CMT, kuru dönem, somatik hücre sayısı, sütçü inek, CMT, dairy cow, dry period, somatic cell count
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmada kuruya çıkarma sırasında California Mastitis Test (CMT) sonuçlarının somatik hücre sayımı (SHS) ve bakteriyolojik muayene sonuçları ile karşılaştırılması ve CMT?nin kuru dönem başlangıcında enfekte meme loblarının belirlenmesinde etkinliğinin ortaya konması amaçlandı. Bu amaçla 28 adet Holstein ırkı ineğe ait 109 meme lobu (3 meme lobu kör idi) verileri değerlendirildi. Sağlıklı olan meme loblarına son sağım öncesi CMT yapıldı ve sonuçlar aynı kişi tarafından yorumlandı. Bu uygulamadan sonra her meme lobundan SHS ve bakteriyolojik muayene için süt örnekleri toplandı. Somatik hücre sayımı IBC-M Bactoscan ve bakteriyolojik izolasyon ise konvansiyonel yöntemle yapıldı. CMT sonuçlarının değerlendirilmesinde 83 meme lobunun negatif (N), 8 meme lobunun şüpheli (T), 15 meme lobunun +1 ve 3 meme lobunun ise +2 reaksiyon verdiği belirlendi. CMT sonuçları ile SHS?ları karşılaştırıldığında, CMT negatif sonuç veren meme loblarında ortalama SHS 155.178 hücre/ml, şüpheli olarak değerlendirilenlerde 221.750 hücre/ml, +1 olanlarda 635.400 hücre/ml ve +2 reaksiyon verenlerde ise 1.782.000 hücre/ml olarak belirlendi. Bakteriyolojik açıdan üreme olan meme loblarında SHS?ları ortalaması 195.350 hücre/ml ve üreme olmayan meme loblarında ise 304.400 hücre/ml idi. Enfekte meme loblarının 20?sinde S. aureus (%18.34), 7?sinde Bacillus spp. (%6.4), 3?ünde miks enfeksiyon (%2.75), birer adetinde ise Streptekok spp., E.coli, Klebsiella ve Kandida etkenleri izole edildi. Üreme olan ve olmayan gruplara ait ortalama somatik hücre sayıları arasındaki fark istatistiksel açıdan anlamsız idi (P >0,05). Sonuç olarak kuruya çıkarılan ineklerde subklinik meme içi enfeksiyonların belirlenmesinde CMT?inin tek başına yeterli olmadığı, CMT sonuçlarının bakteriyolojik muayene sonuçları ile birlikte değerlendirilmesi gerektiği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare California Mastitis Test (CMT) findings with Somatic Cell Count (SCC) and bacteriological examination at the dry-off, and to investigate the effectiveness of the CMT to detect the infected quarters at the beginning of the dry period. For this purpose, A total of 112 milk samples collected from quarters of 28 Holstein cows. 109 of these querters were normal and 3 of them were blind. CMT was made before the last milking and the results was interpreted by the same person. After this examination milk samples were collected from each quarter for SCC and bacteriological isolation. Somatic Cell Count was made with IBC-M Bactoscan and isolation of bacteria was made conventionally. Of the samples, 83 were CMT (-), 8 were trace (T), 15 were CMT (+), 3 were CMT (++). The mean SCC were 155,178 cell/ml, 221,750 cell/ml, 635,400 cell/ml, 1782,000 cell/ml, respectively, according to the CMT results. The mean SCC of the quarters that bacteriologic growth was detected were 195,350 cell/ml and the mean SCC of the quarters that bacteriologic growth was not isolated were 304,400 cell/ml. of the infected quarters, 20 were infected with S aureus (%18,34), 7 were infected with Bacillus spp. (%6,4), 3 were mix infections and one for each quarter was infected with Streptococcus spp., E.coli, Klebsiella, Candida spp. Difference in SCC levels between infected and non-infected groups was not significant statistically (P > 0,05). In conclusion, only CMT was not adequate to determine subclinical intramammary infections at the dry-off cows, and to evaluate the findings of CMT with the results of bacteriological examination.