Preeklampsili hastalarda maternal serumda mikrorna salınım profilinin araştırılması
Assesment of expression profile of mikrornas in maternal plasma of preeclamptic women
- Tez No: 347850
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ CAYAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: miRNA, Preeklampsi, Anne serumu, Non-invaziv prenatal tanı, miRNA, preeclampsia, Maternal plasma, Non-invasive prenatal diagnosis
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Preeklampsi tüm gebeliklerin %5-8?inde görülür, hem anne hem fetal morbidite ve mortalite ile yakın ilişki içerisindedir. Günümüzde hastalığın patofizyolojisi halen tam olarak anlaşılamamıştır. MikroRNA?lar (miRNA) protein transkripsiyonu olmayan küçük kodlanmayan RNA?lar olup mRNA?nın yazılıma uğramayan bölgesine bağlanarak mRNA?nın yıkımında rol oynarlar veya translasyonunu baskılayarak gen ekspresyonunu düzenlerler. Preeklampside olduğu gibi anormal derecede salınan miRNA?lar gebelik komplikasyonlarıyla ilişkilidirler. Bu çalışmada 31 preeklampsili hasta ile kontrol grubunda bulunan 32 gebenin miRNA salınım profilini analiz ettik. Çalışmamızın amacı preeklampsi ile ilişkili olabilecek miRNA?ların saptanması ve preeklampsinin tanısı, prediksiyonu ve prognozunda biyomarker olarak kullanılabilirliğini araştırmaktır. Aralık 2012 ve Haziran 2013 tarihleri arasında Mersin Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum A.D.?de, 31 preeklampsili ve 32 sağlıklı kontrol grubu gebe anne serumunda miRNA salınım paterni açısından değerlendirildi. Preeklampside 11 miRNA?nın salınım paterninde anlamlı değişiklik izlendi. Preeklampsi grubunda kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, bu miRNA?ların salınımında sekiz miRNA?da (miR-210, miR-375, miR-197-3p, miR-132-3p, miR-29a-3p, miR-328, miR-24-3p ve miR-218-5p) istatiksel olarak anlamlı artış, üçünde (miR-302b-3p, miR-191-5P ve miR-17-5P) ise anlamlı düşüş izlendi. Sonuç olarak anne serumunda saptanan miRNA?lar, preeklampsinin erken prediksiyonu, prognozu ve gebelik komplikasyonlarının tahmini açısından ümit verici yeni bir gelişmedir. Yine de hastalığın öngörüsü, yönetimi ve klinik kullanımı için daha geniş çaplı başka çalışmalara da ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Preeclampsia affects 5-8% of all pregnancies and is associated with significant maternal and fetal morbidity and mortality. However, the pathophysiology of this disease is not yet fully understood. MicroRNAs (miRNAs) are small non-coding RNAs, which function as critical posttranscriptional regulators of gene expression by promoting mRNA degradation and translational inhibition. Aberrant miRNAs expression has been linked to pregnancy complications, such as preeclampsia. In the present study, we analyzed the expression profiles of miRNAs in the serum of 31 pregnant women with preeclampsia and 32 pregnant women. The purpose is preeclampsia related miRNAs obtained in this study might be used as notable biomarkers for diagnosis and prognosis of Preeclampsia. Thirty one women with preeclampsia and 32 healthy pregnant women as the control group were assessed with respect to miRNA expression pattern in the maternal serum between December 2012? June 2013 in Mersin University Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology. In preeclamptic patients significant changes have been found in the expression patterns of 11 miRNA. When compared to the control group the expression was found to be significantly increased in 8 miRNA, (miR-210, miR-375, miR-197-3p, miR-132-3p, miR-29a-3p, miR-328, miR-24-3p and miR-218-5p) whereas miRNA expression was found to be significantly decreased in 3 miRNA (miR-302b-3p,miR-191-5P and miR-17-5P) We conclude that miRNAs present in the maternal circulation may provide a new promising diagnostic tool for preeclampsia. Further study is necessary to develop tools for early detection and management.