Rotterdam kriterlerine göre tanı konan PKOS subgruplarının metabolik ve hormonal farklılıkları
Metabolic and hormonal differencess across PKOS subgroups that are diagnosed according to rotterdam criterias
- Tez No: 347849
- Danışmanlar: PROF. DR. DEVRİM TOK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Polikistik över sendromu, fenotipler, insülin direnci, metabolik sendrom, polycystic ovary syndrome, phenotypes, insulin resistance, metabolic syndrome
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
PKOS insülin direnci ve kompensatuvar hiperinsülinemi ile karakterize bir bozukluktur. Metabolik sendrom (MS) prevalansı PKOS'lu hastalarda daha yüksektir. Bu çalışmada Rotterdam Kriterlerine göre tanı konan PKOS subgruplarının metabolik ve hormonal farklılıklarının araştırılması amaçlandı. Çalışma; 128 PKOS'lu kadın ve 64 kontrol grubundan oluştu. PKOS'lu kadınlar 2003 Rotterdam kriterlerine göre dört fenotipik gruba ayrıldı: oligomenore ve/veya anovulasyon (OA) + klinik ve/veya biyokimyasal hiperandrojenizm bulguları (HA) + sonografik polikistik över morfolojisi (PKOM), OA+HA, HA+PCOM, OA+PCOM. Uluslar arası Diabet Kurumuna göre her bir grup için metabolik sendrom prevalansı saptandı. Serum glukoz ve insülin seviyeleri, lipit ve hormon profilleri değerlendirildi. OA+HA ve OA+PKOM fenotiplerinde MS prevalansı kontrol grubundan yüksek bulunmuş olsa da, istatiksel olarak anlamlı fark yalnızca PKOS'un klasik formunda ( OA+HA+PKOM) gözlendi. OA+PKOM'lu ve klasik form PKOS'lu hastalarda insülin direnci daha fazlaydı. Açlık glukozu PKOS'un tüm alt ruplarında daha yüksek bulundu. Serum trigliserid seviyeleri ise HA+PKOM fenotipi dışındaki bütün PKOS'lu hastalarda daha yüksek olarak bulundu. PKOS'lu kadınlarda FSH, LH ve E2 seviyeleri kontrol grubundan anlamlı ölçüde yüksek olarak bulundu. Literatürün ve şimdiki çalışmamızın ışığında, PKOS'un klasik formu olan hastaları MS açısından izlemeyi tavsiye edebiliriz. Gelecekte PKOS'un etiyopatogenezini ve patofizyolojisini tam olarak anlamak MS riski altındaki PKOS hastalarını belirlememize yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
PCOS and insulin resistance is a disorder characterized by compensatory hyperinsulinemia . Metabolic syndrome (MS ) prevalence is higher in PCOS patients . In this study subgroups Rotterdam PCOS diagnosed according to the criteria of the metabolic and hormonal differences have been carried out to investigate . The study of 128 women with PCOS and 64 control group was formed. Women with PCOS 2003 Rotterdam criteria four phenotypic groups were divided into : oligomenorrhea and / or anovulation (OA) + clinical and / or biochemical hyperandrogenism findings ( HA) + sonographic polycystic ovary morphology ( PCO ), the OA + HA, HA + PCO , OR A + PCOM . According to the International Diabetes Institute prevalence of metabolic syndrome was determined for each group . Serum glucose and insulin levels , lipid and hormonal profile were evaluated. OA + HA and OA + PCO phenotype in the prevalence of MS was higher than the control group , although no statistically significant difference only the classic form of PCOS ( OA + HA + PCO 's ) were observed. OA + pkom'l and classical forms of insulin resistance in PCOS patients was higher. Fasting glucose were significantly higher in PCOS all sub- rup . Serum triglyceride levels , all except the HA + PCO phenotype was found to be higher in patients with PCOS . In women with PCOS FSH, LH and E2 levels were found to be significantly higher than the control group . In the light of the literature and the current study , PCOS patients with the classic form of MS in terms of monitoring can recommend . Etiopathogenesis and pathophysiology of PCOS in the future to fully understand MS can help us identify patients at risk for PCOS .