Seröz epitelyal over kanserlerinde high mobility group box-3 (HMGB-3) ekspresyonunun klinikopatolojik önemi
The clinicopathological significance of HMGB-3 expression in epithelial ovarian carcinoma
  1. Tez No: 347851
  2. Yazar: ESİN BİLİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELALETTİN EKREM TOK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Onkoloji, Obstetrics and Gynecology, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: HMGB-3, nükleus+sitoplasma boyanması, kemoterapi duyarlılığı
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Over kanseri en ölümcül jinekolojik kanserdir. Over kanserini jinekolojik kanserler içerisinde önemli kılan, erken teşhisi sağlayacak spesifik bir semptomunun olmaması nedeni ile %75 oranında ileri evrede teşhis edilmesidir. Tümör metastazı ve rekürrensi, kötü klinik sonucun, kötü prognozun ve kanserden ölümün başlıca nedenleridir. Bu amaçla tümör invazyonu ve metastazın mekanizmasının araştırılması, over kanserinin gelişimi ve progresyonu hakkında daha fazla bilgi sağlayacak prognostik biyobelirteçlerin araştırılması gerekmektedir. Çalışmamızda immünohistokimyasal boyama ile epitelyal seröz over kanser hücreleri ve normal over dokularında high mobility group box-3 (HMGB-3 ) ekspresyonunun olup olmadığı, ekspresyon seviyesi ve klinikopatolojik değişkenler ile prognoz arasındaki ilişkiyi ve kemoterapiye olan duyarlılık ve yanıtı inceledik. Seröz epitelyal over kanserli hücrelerin ve kontrol grubunun tamamında HMGB?3 ile boyanma olduğu izlendi. Kontrol grubunda HMGB-3 ekspresyonu incelendiğinde, menapozda olan hastalarda ekspresyonun reprodüktif dönemde olan hastalara göre anlamlı olarak daha yüksek olduğu bulundu. Hasta grubunun ise sadece 5?inde düşük HMGB-3 ekspresyonu varken 44?ünde yüksek HMGB-3 ekspresyonu tespit edildi. Ancak lenfovasküler alan invazyonu, pelvik-paraaortik lenf nodu ve omentum metastazı ile yüksek veya düşük HMGB-3 ekspresyonu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Çalışmada histopatolojik olarak kontrol grubunun tamamının HMGB-3 ile sadece nükleusunun boyandığı, hasta grubunun da sadece 7?sinde nükleusun, 42?sinde nükleus+sitoplasmanın boyandığı izlendi. Klinikopatolojik değişkenlerle karşılaştırıldığında sadece omentum metastazında HMGB?3?ün nükleus+sitoplasmanın boyanması istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermekte idi. Kemoterapiye olan duyarlılık incelendiğinde düşük HMGB-3 ekspresyonu olan hastaların tamamının kemoterapiye duyarlı olduğu gösterildi. Olguların kemoterapiye olan yanıtlarını incelendiğimizde ise düşük veya yüksek HMGB-3 ekspresyonu arasında anlamlı bir fark bulunamadı.
Özet (Çeviri)
Ovarian cancer is the most lethal gynecologic cancer. The importance of ovarian cancer among other gynecologic cancers is that it has no specific symptom in the early stages. The 5 years survival of a patient with an advanced stage reaches only to 40%. Tumor recurrence and metastasis are considered as the major reasons for clinical outcome and mortality. Therefore studying the mechanisms of tumor invasion and metastasis will provide further insights to the development and progression of ovarian cancer. In the present study we assessed the expression of HMGB-3 in serous epithelial ovarian carcinoma tissues and normal ovarian tissues by immunochemistry and analyzed the correlation between expression level and clinicopathologic variables, prognosis, sensitivity and response to the chemotherapy. All serous epithelial ovarian carcinoma tissues and normal ovarian tissues were found to be stained with HMGB-3. In the healty control patients the expression of HMGB-3 was found to be higher in the menapausal patients compared to the patients in their reproductive ages. In the serous ovarian cancer group low expression of HMGB-3 was detected in 5 patients whereas high expression was detected in 44 patients. No correlation was found between HMGB-3 overexpression and lymphovascular space invasion, omental metastases, pelvic-paraaortic lymph node and prognosis. The nuclear staining with HMGB-3 was observed in all healthy control patients. In the cancer group nuclear staining was observed in only 7 patients; however in the remaining 42 patients HMGB-3 staining was positive in the nucleus and cytoplasm. Staining of the nucleus+cytoplasm with HMGB-3 was found to be statistically significant in omental metastases. When sensitivity to chemotherapy was assessed it was shown that all the patients with low HMGB-3 expression were sensitive to the chemotherapy. However analysis with respect to response to the chemoterapy, no significant difference was observed in patients with low and high HMGB-3 expression. Key-words: HMGB-3, nucleus+cytoplasma, chemotherapy sensitivity