Risk faktörü olan ve olmayan yenidoğanlarda akustik stapedial refleks testi bulguları
Findings of acoustic stapedial reflex test in neonates with and without risk factor
  1. Tez No: 347916
  2. Yazar: GÖRKEM ERTUĞRUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GONCA SENNAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: akustik stapedial refleks, akustik immitansmetri, yenidoğan, işitme kaybı risk faktörleri
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Akustik Stapedial Refleks (ASR), akustik uyarana cevap olarak stapes kasının kasılmasıdır. Çalışmamızda, 1000 Hz probe tone kullanılarak risk faktörü olan ve olmayan yenidoğanların akustik stapedial reflekslerine ilişkin normatif verilerin elde edilmesi, yenidoğanlarda akustik stapedial reflekslerin elde edilebilme oranlarının belirlenmesi, akustik immitansmetri parametrelerinin akustik reflekslerin elde edilebilme oranlarına etkisinin araştırılması ve ASR testinin test- tekrar test güvenirliğinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçlarla bilateral yenidoğan işitme taramasından geçen araştırma ve kontrol grubundaki yenidoğanların timpanogram ve akustik refleks ölçümleri yapılmıştır. Çalışmamızın sonuçlarına göre; araştırma ve kontrol grubunun doğumdan sonraki ilk ve 1 ay sonraki ikinci değerlendirmelerinde ipsilateral refleks eşik ortalamalarının kontralateral reflekslere göre daha düşük şiddette olduğu; Broadband Noise (BBN) uyaranda refleks eşik ortalamalarının tonal uyaranlara göre daha düşük şiddet seviyesinde olduğu; ipsilateral reflekslerin elde edilebilirliğinin, kontralateral reflekslere göre daha yüksek olduğu bulunmuştur. İlk değerlendirmede, sadece araştırma grubunda ipsilateral 500 Hz ve 2000 Hz?te eşdeğer kulak kanalı volümü (Vea)?nün anlamlı etkisi olduğu bulunmuştur. Kontralateral reflekslerde ise sadece kontrol grubunda 1000 Hz probe tone?da kontralateral 2000 Hz ve 4000 Hz?te Vea?nın; ikinci değerlendirmede ise sadece araştırma grubunda Timpanometrik Tepe Basıncı (TTB)?nin ipsilateral 2000 Hz?te akustik refleksin elde edilebilme oranına anlamlı bir etkisi olduğu bulunmuştur. ASR testinin sınıfiçi güvenirlik katsayıları hem araştırma hem de kontrol grubunda yüksek bulunmuştur. Yenidoğanlarda yüksek probe tone?da akustik reflekslerin var olduğu, ASR testinin yenidoğanlarda güvenirliğinin yüksek olduğu ve yenidoğanların işitsel değerlendirmesinde önemli bilgiler sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
An acoustic stapedial reflex (ASR) is a contraction of the stapedius muscle in response to an intense acoustic signal. The goal of this study is to obtain normative data of ASR, to determine presence rate of ASR, to invatigate effect of parameters of acoustic immitancemetry on presence of ASR, and to assess test-retest reliability of ASR at 1000 Hz probe tone in neonates with and without risk factor. Both control and reseach group were administered screening Transient Evoked Otoacoustic Emission (TEOAE), Automated Auditory Brainstem Response (AABR), tympanometry and ASR after birth and 1 month later. According to our study; in terms of ASR thresholds therr is no significant diffrence between two groups. We found in two groups, ipsilateral ASR thresholds were higher than contralateral ASR and BBN reflex thresholds were less than tonal stimulus. Presences of ipsilateral ASR were higher than presence of contralateral ASR. At first assesment, there was a significant effect of Equivalent Ear Canal Volume (Vea) on only presence of reflexes in research group at ipsilateral 500 and 2000 Hz, in control group at contralateral 2000 and 4000 Hz. In second assessment there was a significant effect of Tympanometric Peak Pressure (TPP) on only presence of reflexes ipsilateral 2000 Hz in research group. Test-retest reliability of ASR test was found high. We assert that the use of ASR test at 1000 Hz probe tone in neoanates can increase presence of ASR. ASR is a important diagnostic test battery in neonate because it gives us more information about their all hearing system. We need future study about this subject. Key Words : acoustic stapedial reflex, acoustic immitancemetry, neonates, risk factors of hearing loss