Ulusal teknolojik yetenek ve teknoloji transferi ile ilişkisi: Türk imalât sanayi örneği
National technological capability and its relation to technology transfer: The case of Turkish manufacturing industry
  1. Tez No: 348015
  2. Yazar: MURAD TİRYAKİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL DEMİRHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Ekonomi, Science and Technology, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Teknoloji transferi, teknolojik yetenek ve öğrenme, Türk imalât sanayi, Technology transfer, technological capability and learning, Turkish manucaturing industry
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 209
Özet
Çalışmanın temel vurgusu, gelişmekte olan ülke ekonomilerinin, içinde bulundukları yoksulluklar sebebiyle ulusal teknolojik çabalarını yeterince etkin bir şekilde sağlayamadıkları ve bu sebeple teknoloji transferine dayalı bir gelişme sürecine ihtiyaç duydukları üzerinedir. Bu kapsamda teknoloji transferinin, ulusal teknolojik yetenek ile olan ilişkisi teorik olarak incelenmekte ve teknoloji transfer ederek yeteneklerini geliştirmeyi başarabilen ülke örnekleri incelenmektedir. Türkiye ekonomisi için mevcut durumu analiz eden çalışma, ulusal düzeyde teknolojik yeteneklerin geliştirilebilmesi için öğrenme temelli bir teknoloji transferi politikasına ihtiyaç duyulduğunu tespit etmektedir. Bu tespitten hareketle Türk imalât sanayinin teknolojik kapasite ve yeteneklerinin, teknoloji transferine dayalı olarak geliştirilmesine ilişkin önerilerde bulunulmaktadır. Bu öneriler transfer edilecek teknolojinin seçim ve edinimine ilişkin öneriler, transfer edilen teknolojiden öğrenme sağlanmasına ilişkin öneriler ve son olarak transfer edilen teknolojinin geliştirilerek yerli üretiminin sağlanmasına ilişkin öneriler olmak üzere üç başlık altında sıralanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main emphasis of the study is that developing countries cannot substantiate national technological efforts sufficient due to their poverty; hence they need a development process based on technology transfer. In this context, the relationship between technology transfer and national technological capability is examined theoretically; and country experiences which were developed their capabilities based on technology transfer are analyzed. The study analyzes the existing state of Turkey's economy, and highlights the need for policy of learning-based technology transfer to develop technological skills nationally. Moving from this point, suggestions are presented towards the development of Turkish manufacturing industry?s technological capacity and competences on the basis of technology transfer. Suggestions are grouped into three set of issues as follows: Suggestions for: I) selection and acquisition of technology; ii) learning from transferred technology; and iii) developing transferred technology and realizing its national production.