Anadolu'da Kimmerler-İskitler ve orta Anadolu'daki izleri
Cimmerians and Scythians in Anatolia and their traces in the central Anatolia
  1. Tez No: 348016
  2. Yazar: HACI ÇOBAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAMİ DURMUŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Anadolu, Kimmerler, İskitleri, Kültür, Anatolia, Cimmerians, Scythians, Culture
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 296
Özet
Coğrafi konumu gereğince üç kıtanın geçiş noktasında olan Anadolu asırlar boyunca kavimlerin göç hareketlerinde adeta bir köprü vazifesi üstlenmiştir. Orta Asya?dan Anadolu?ya çeşitli sebeplerle M.Ö. ve M.S. olmak üzere farklı zamanlarda kavimler göçü hareketi yaşanmıştır. Göç eden atlı göçebe bozkır kavimlerinden Kimmerler önce Karadeniz?in kuzeyi ve Rusya?nın güney bozkırlarına gelerek yerleşmişlerdir. Kimmerlerin bir bölümü İskitlerin baskısı nedeniyle Kafkaslar üzerinden Doğu Anadolu topraklarına girerlerken, diğer bölümü de batıya göç ederek boğazlar üzerinden Anadolu?ya girmişlerdir. M. Ö. VIII. yüzyılın sonlarından itibaren yüzyıl boyunca Urartulular, Frigler, Lidyalılar, İyon şehirleri ve Geç Hitit şehir devletleri başta olmak üzere Anadolu?da yaşayan devletlerin ve komşu kavimlerin Asur, Med-Pers gibi tarihlerinde etkin rol oynamışlardır. Kimmerleri takip ederek Anadolu?ya giren İskitler de Aynı şekilde Anadolu?da etkin olmuşlardır. Tezimizin asıl konusunu Anadolu?da Kimmer ve İskitler?in izleri oluşturmaktadır. Çalışmamızda özellikle bu kavimlerin Orta Anadolu?daki Sivas, Tokat, Yozgat, Çorum, Kayseri, Ankara, Eskişehir, Kırşehir, Niğde, Nevşehir, Konya şehirlerindeki izlerine odaklanılmış, bu coğrafyada yer alıp çalışma konusu kavimlere ait olabilecek arkeolojik malzeme çağdaş arkeolojik veriler ışığında değerlendirilmeye çalışılımıştır. Bu bağlamda adı geçen illerdeki müzelerde yer alan eserler incelenmiş ve Kimmer-İskit kavimlerine ait olabilecek veriler fotoğraflanarak tanıtılmıştır.
Özet (Çeviri)
Anatolia, which is located on the transition point of three continents as its geographical position, functioned like a bridge during migration of tribes through centuries. Tribal migrations were seen from the Central Asia to Anatolia due to various reasons at different periods in B.C. or A.D. Cimmerians who were one of the migrating nomadic horse mounted tribes resided firstly in northern Black Sea and southern steppes of Russia. Some groups of Cimmerians migrating from the southern Black Sea because of the pressure by Scythians came into eastern Anatolia through Caucasia; other groups came to Anatolia migrating to the west through the straits. Beginning from the late 8th century B.C.; they played an important role in the history of especially Urartians, Phrygians, Lydians, Ionians and late Hittite city states; states located in Anatolia, neighboring tribes, Assyrians and Med-Persians.The topic of the dissertation is the traces of Cimmerians and Scythians in Anatolia. In the study, especially their traces in central Anatolia cities like Sivas, Tokat, Yozgat, Çorum, Kayseri, Ankara, Eskişehir, Kırşehir, Niğde, Nevşehir and Konya were focused, archeological materials which was found in the related area and might belong to the mentioned tribes were tried to be analyzed based on contemporary archeological data. In this scope, the works at the museums in the above mentioned cities were examined; the pieces which might be related with Cimmerians and Scythians were photographed and introduced.