Türev piyasaların küresel krize etkisi: Türkiye üzerine bir değerlendirme
Derivative markets impact of the global crisis: An assessment of Turkey
- Tez No: 348083
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN SARAÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Türev Ürünler, Türev Piyasalar, Küresel Ekonomik Kriz, Türkiye'de Türev Piyasalar, Derivatives Products, Derivative Markets, Global Economic Crises, Derivative Market in Turkey
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Türev ürünler, ekonomilerde tarihin eski dönemlerinden itibaren farklı araç ve şekiller altında, bir varlığın değerini başka bir varlığın değerine endekslemek suretiyle yer almaktadır. Çalışmada türev ürünlerin geçirmiş olduğu bu süreçten ve küresel ekonomide şekillenmesinden bahsedilirken aynı zamanda, türev ürün piyasalarının 2008 yılında yaşanan küresel ekonomik kriz ile nasıl bir etkileşiminin olduğu ortaya konmaktadır. Ayrıca türev ürünlerin, gelişmekte olan ülke ekonomilerinde genel olarak ne seviyede olduğu ve riskleri anlatılırken, yine gelişmekte olan ülkeler içerisinde yer alan ve hızla gelişen ülkeler kategorisinde incelenen Hindistan?ın ve Çin?in türev piyasa yapılarından ve bu piyasaların küresel kriz ile ilişkisinden bahsedilmiştir. Son olarak Türkiye?de türev piyasaların nasıl oluştuğu ve nasıl bir gelişim sürecine girdiği anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
Derivative products are used to normalize the value of one good to another since the ancient history for different goods and purposes. In this study, it has been mentioned how derivative products are shaped over time as well as how it reacted with the global economic crisis happened in 2008. Moreover, it has been mentioned how the derivative products are used in general with their associated risks within developing countries, also it was talked about derivative products? structure and how they were in relation with these economies during the global economic crisis for the developing countries such as China and India which are counted among the developing countries. Finally, it was observed how derivative products are developed and progressed over time.