Bulanık DAMATEL ve bulanık TOPSİS yöntemlerinin birleştirildiği karma model ile üçüncü parti lojistik seçiminin bir boru fabrikasına uygulanması
The implementation of a pipe factory of selection third party logistic via mixed model with integrating fuzzy DAMATEL and fuzzy TOPSIS methods
- Tez No: 348082
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENOL ALTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: Bulanık DEMATEL, Bulanık TOPSİS, Lojistik, Fuzzy DEMATEL, Fuzzy TOPSİS, Logistics
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Yöneylem Araştırması Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Üçüncü parti lojistik firması seçimi, karar vericinin kalite, maliyet ve dağıtım zamanı gibi birbiri ile çelişen birçok amacı eşzamanlı eniyilemesini gerektiren karmaşık çok ölçütlü bir karar verme sürecidir. 3PL firmasının seçimi karar vermede düşünülen bu ölçütler ele alındığında, zor ve zaman alıcı bir süreçtir. Bu yüzden karar vericilerin karar vermede zorlandığı alanlardan biridir. Bu zorluklar göze alındığında seçimin bir sistem tarafından desteklenmesi kaçınılmaz bir durumdur.Bu çalışmanın amacı işletmelerde karar vermeye yardımcı olmak için Bulanık DEMATEL ve Bulanık TOPSİS yöntemlerinin bir arada kullanılmasına dayanan bir yaklaşım sunmaktır. Bu yaklaşımda, klasik DEMATEL yönteminin karar vericilerin sübjektif yargılarını ele almada yetersiz olmasından dolayı kriterlerin ağırlıklarının belirlenmesinde, Bulanık DEMATEL yönteminden yararlanılmaktadır. Daha sonra alternatiflerin sıralanmasında Bulanık TOPSİS yöntemi kullanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Logistics service provider selection is a complex multi ? criteria decision making process; in which, decision makers have to deals with the optimization of conflicting objectives such as quality, cost, and delivery time.Make a decision is difficult and time consuming process when the choice of 3PL company think about under these criteria. For this reason providers can not make a decision easily in this field. Because of these risks, selection is supported from a system and this is an inevitable situation. The aim of this study is to propose an approach based on Fuzzy DEMATEL and Fuzzy TOPSİS to help decision making in companies. In this approach the weights of the criteria are determined with Fuzzy DEMATEL method since classical DEMATEL can not take into consideration the subjectivity and uncertainty in the decision making process. And then Fuzzy TOPSİS method is used for ranking the alternatives