Yerel medyanın sorunları ve çalışanlarının yaklaşımı:Denizli alan araştırması
Problems of local media and attitudes of its workers: Denizli field survey
- Tez No: 348128
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UMUR IŞIK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
 - Anahtar Kelimeler: Basın, Yerel Medya, Medya Sorunları, Medya Çalışanları, Denizli, Media, Local Media, Media Problems, Workers of Media, Denizli
 - Yıl: 2013
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Gazi Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 167
Özet
Fonksiyonları itibariyle sosyalleşmeye ve demokratikleşmeye katkı sağlayan yerel medya, toplumun her katmanında ve bilimsel çevrelerde önemi giderek artan şekilde değerlendirmelere ve incelemelere konu olmaktadır. Ancak yerel medya var olduğu günden bu yana hep bir takım sorunlarla boğuşmak zorunda kalmıştır. Oysa demokrasinin vazgeçilmezlerinden olan medya, özellikle yerel düzeyde yerel unsurları ve sorunları ortaya koyan, gerçekleştirdiği haber ve yorumlarla yerel yönetimlerin dikkatini çeken, yöre halkı ile yerel yöneticiler arasında köprü işlevi gören, katılımcı demokrasinin gelişmesinde önemli katkı sağlayan bir misyona sahiptir. Doğal olarak yerel medyanın sorunlarının tespiti ve çözüm önerileri geliştirilmesi önem ve gereklilik arz etmektedir. Çalışmanın konusu yerel medya kavramı ve Türkiye?deki yerel medya üzerinden hareketle Denizli?de yerel medyanın gelişimi, özellikleri ve sorunları ile çalışanlarının bu sorunlara yaklaşımlarının incelenmesidir. Türkiye?de genel olarak yerel medya kavramı ve sorunları üzerine yapılan araştırmalar artsa da, yerel medya kuruluşlarının bulundukları bölge veya ildeki özel durumları ve sorunları hakkında yeterli araştırma bulunmamaktadır. Bu çalışmada Denizli ilinde görev yapan medya çalışanlarının sosyo-demografik profili tespit edilerek, çalışanların mesleklerine ve meslekteki sorunlara yaklaşımları ortaya konulmuş ve medya kuruluşlarının özellikleri ve yaşadıkları sorunlar tespit edilmiştir. Çalışmada, medya sektöründe aktif olarak çalışanlara araştırmacı tarafından yapılandırılmış anket tekniği uygulanmış, sonuçlar frekans analiziyle tartışılmış, SPSS İstatistik Paket Programı ile analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Contributing to socialization and democratization as a function, local media has increasingly been the subject of research in all society levels and in scientific environments. Yet, it has always struggled against a number of problems since it came to exist. Media, as an indispensible part for democracies, has an important mission in revealing the local issues and problems, attracting the attention of local authorities with its news and remarks in columns and in contributing to participatory democracy by building bridges between local people and local authorities. Thus, identifying the problems of local media and offering solutions to these problems have naturally the utmost importance. The subject of this study is the concept of local media, development, features and problems of local media in Denizli together with local media throughout the country, Turkey, and attitudes of workers of local media towards these issues. Although there has been an increase in the number of studies conducted on local media concept and its problems in Turkey, there are not enough number of studies dealing with the problems of local media and the regions or cities where local media establishments are situated in. This study focuses on socio-demographic profiles of local media workers in Denizli and their attitudes towards their profession and the problems in their profession together with the features and the problems of local media establishments. Structured questionnaire was used by the researcher to collect data from the actively working participants in media sector; the results were investigated by frequency analysis and analyzed using SPSS Statistical Package Programme.