Motivasyon açısından örgütsel vizyon algısının önemine ilişkin bir araştırma
A study on the importance of organizational vision perception in terms of motivation
- Tez No: 348135
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN BİBER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Örgüt, Vizyon, Örgütsel Vizyon, Algı, Motivasyon, Organization, Vision, Organizational Vision, Perception, Motivation
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışmada, motivasyon açısından örgütsel vizyon algısının öneminin açıklanması amaçlanmıştır. Yapılan literatür taramasında elde edilen bilgiler, örgütsel vizyonun açık, anlaşılır ve net bir şekilde ifade edilmesi ve örgüt mensuplarıyla paylaşılmasının çalışan motivasyonunu olumlu yönde etkilediğini göstermektedir. Tezde; vizyon sahibi örgütlerin taşıdıkları özellikler, paylaşılan vizyonun önemi, başarılı olan ve en iyi seçilen şirketlerin personel motivasyon süreçleri, betimsel tarama yönteminden faydalanılarak, bu şirketlere ait kurumsal web siteleri, yapılan röportajlar, araştırmalar, anketler, yayınlanan basın bültenleri, wikiler ve süreli yayınlar incelenmiştir. Ayrıca motivasyonel süreçte vizyonun önemi tartışılmıştır. Örgüt ve örgüt bağlamında vizyon kavramı, örgütsel amaca ulaşmada vizyonun önemi, örgütlerde vizyon ihtiyacının anlaşılması, algı kavramının kavramsal ve olgusal temelleri, motivasyon unsurlarının algı yönetiminde kullanılması, kurumsal algı yönetimi bileşenleri incelenmiştir. Örgütsel vizyon algısının motivasyon sürecindeki önemine değinilmiştir. Örgütün vizyon sahibi olmasının, örgütün mensuplarını olumlu yönde etkilediği tartışılmış ve yapılan araştırmalar yorumlanmıştır. Bu bağlamda, Great Place to Work Institute tarafından“En İyi İşverenler”listesinde, Dünyada, Avrupa'da ve Türkiye'de birinci sırada yer alan; sırasıyla SAS Institute, Microsoft ve Axa Sigorta A.Ş örgütsel vizyon olguları ve personellerini nasıl motive ettikleri, yapılan röportajlar, basın bültenleri, kurumsal web siteleri ve çalışanlarla yapılan görüşmeler, son bir yıl baz alınarak, betimsel bir yöntemle derlenmiş ve elde edilen veriler literatür taraması ile elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the importance of organizational vision perception in terms of motivation is explained. An intense literature review related to the subject matter; having the organizational vision, clear, understandable and clean expression in common with members' of the organization has positive impact on the employee motivation. In this thesis; the importance of a shared vision, carrying properties of the visionary organizations, motivation processes of the successful and best selected companies, these companies of corporate web sites, interviews, surveys, polls, published news releases, wikis and quarterly are assessed. Therefore, we have also discussed the importance of vision to the motivational process. In this study; organization and vision as a part of the organization, importance of vision with being organizational successful, register with vision need in organization, notional and actual basis of perception, taking motivational factors for perception management and components of organizational perception management are investigated. The motivation process is considered from organizational vision perception highlight. In this study; visionary organization effected members positively has hold and have been mentioned as examples. Finally as descriptive survey model, the Great Place to Work Institute's list of the“Best Employers”in the world, in Europe and Turkey; respectively, SAS Institute, Microsoft and AXA insurance company how they motivate the members, organizational vision facts and handling interviews, press releases, corporate web sites and meetings with employees, last year on these announcement which have been done and results have been verified.