Türkiye'de banka kredileri üzerindeki vergi yükünün ve ekonomik etkilerinin incelenmesi ve değerlendirilmesi
The analysis and the evaluation of the tax burden on bank loans and its economic impact in Turkey
  1. Tez No: 348136
  2. Yazar: SADIK ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DURAN BÜLBÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Banka ve Krediler, Vergi ve Mali Yük, Vergi ve Mali Yük Yansıması, Kredi de fiyatlama, Ekonomik etkiler, Banking and Loans, Tax and Fiscal Costs, Tax and Financial Load Image, Loan pricing, Economic impacts
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
Bankalar, mevcut kaynaklarını ve piyasadan sağladıkları mevduat vb. kaynakları piyasa olanaklarına göre değerlendirerek karını maksimize etmeye ve rakipleri ile rekabet etmeye çalışırlarken, kısacası ekonomik birimlerin ihtiyaç duyduğu finansal araçları sunarak fonksiyonlarını yerine getirirken bir yandan da devletin kamusal nitelikli vergi ve mali yük ve ödevlerine maruz kalmaktadır. Bankaların gelirleri; kaynaklarını plase ederek kazandıkları faiz geliri ve bankacılık hizmet gelirleri olan operasyonel gelirlerden oluşmaktadır. Birer ticari işletme olan bankalar, karlarını maksimize edebilmek için kaynak maliyetlerini minimize ve gelirlerini maksimize etmek durumundadırlar. Tamda bu noktada devletin bankalara yüklediği vergi ve mali yüklerle karşılaşmaktadır. Karşılaştıkları bu yükler, bankaların operasyonel maliyet ve yüklerini artırdığı gibi, bir yandan da kaynak maliyetini ve piyasa ürün (kredi) fiyatlarını yükseltmektedir. Bankalar bu yüklerin bir kısmını direkt müşterilerden tahsil ederek, bir kısmını da verginin yansıması kuralları çerçevesinde, piyasa şartlarının elverdiği ölçüde ürün fiyatlarına yansıtarak karını artırmaya çalışırlar. Ancak, globalleşen dünyamızda finans piyasasında, vergi ve mali yükler açısından yükü fazla olan piyasalardan, gerek iç gerekse dış piyasalara kaçış meydana gelmektedir. Dolayısıyla tasarrufların doğru kanallara yönelmesi ters yönde etkilenmektedir. Finans piyasası üzerine yüklenen vergi ve mali yükler, kredi fiyatlarını her halde etkileyeceğinden, enflasyon, yatırımlar, ekonomik büyüme, ekonomik büyüme ve daralma, bütçe gelirleri ve sektörel birçok olumsuz yansımalar meydana getirir. Para politikası aracı olarak kullanılan bazı vergi ve mali yükler bu maksatla kullanılabilmektedir. Çalışmamızda bankacılık sektörü üzerindeki vergi ve mali yükler ortaya konularak, bunların kredileri üzerine nasıl yansıtıldığı ve bunun ülke ekonomisi üzerine etkileri araştırılmış ve ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Çalışmamız sonucunda; bankacılık sektörü, dolayısıyla banka kredileri üzerinde çok fazla vergi ve mali yük olduğu, bu durumun bankacılık sektörünü gerek operasyonel olarak gerekse kredi fiyatlaması açısından çok fazla etkilediği ortaya çıkmaktadır. Bankaların kaynak amaçlı gönüllü tahsilatları da eklendiğinde devletin topladığı vergi ve mali yükler tamamen bankalar üzerinden tahsil edileceği düşünülebilir. Krediler üzerine yansıyan söz konusu vergi mali yüklerin azaltılması, ülke ekonomisi ve yatırımlar üzerinde olumlu etkilerinin olacağı muhakkaktır. Oluşan vergi kaybı ise genişleyen ekonomi, artan yatırımlar ve istihdam sonucunda telafi edilebileceği düşünülmektedir. Mali işlemlerden alınan vergilerin indirilmesi yoluyla fon edinme maliyetlerinin düşürülmesi, bütçe dengesi gözetilmek kaydıyla, kısa vadede sonuç verebilecek bir önlem olarak görünmektedir.
Özet (Çeviri)
While thr banks, are trying to maximise their profits by evaluating their available assets and what they obtain from bank accounts according to the market conditions and competing againist the rivals, in shirt presenting their functions deposits, etc., available resources, and provide the market. According to market sources by evaluating opportunities to maximize profits and to compete with its rivals while working, in short, by providing financial tools needed by economic agents carrying out the functions of the state on the one hand the public is exposed to a qualified tax and financial burdens and responsibilities. Banks' income, resources and interest income from banking services income earned by placing the operational income. Banks with a commercial enterprise, in order to maximize profits and minimize resource costs are required to maximize revenue. At this point, the state tax and financial burdens imposed exact to face the banks. Faced by these loads, such as banks increase operational costs and burdens on the one hand and market the product in the resource cost (credit) rates also increased. A portion of these loads directly charged to customers by banks, under the rules of the reflection of a portion of the tax, to the extent allowed product prices to reflect market conditions seek to increase profits. However, in our globalizing world financial market, the tax burden in terms of financial burdens and the markets, both domestic and foreign markets consist of escape. Therefore, the savings turn to the right channels are affected in the opposite direction. Tax and financial burdens imposed on the financial market, in any case, affect the loan rates, inflation, investment, economic growth, economic growth and recession, budget revenues and sectoral bring about many negative implications. Tax and financial burdens that are used as a tool of monetary policy can be used for this purpose. Tax and financial burdens placed on the banking sector in this study, and this is reflected in how their loans on the effects on the researched and tried to put the country's economy. In our study, the banking sector and the financial burden so that too much tax on bank loans, and credit pricing of this situation in terms of the banking sector affected by the operational need arise. The added resource for the voluntary collection of banks and financial burdens on the state collects taxes will be collected through banks can be considered complete. Reflected in the reduction of the financial burden on the tax credits, no doubt that the positive effects on the country's economy and investments. The resulting loss of tax in the expanding economy, is thought to be compensated as a result of increased investments and employment. Down the cost of obtaining funds through lowering taxes on financial transactions, budget balance, considering the subject, seems to be a measure that could result in the short term.