Cumhuriyet'in kurucular kuşağından bir aydın: Sabri Esat Siyavuşgil
An intellectual generation of the founders of the Republic: Sabri Esat Siyavuşgil,
- Tez No: 348199
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LAİKA FUNDA ŞENOL CANTEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Aydın, Köşe yazarlığı, Kurucular kuşağı aydınları, Sabri Esat Siyavuşgil, Yeni Sabah, Intellectual, columnist, the intellectuals of founder generation, Sabri Esat Siyavuşgil, Yeni Sabah
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
İmparatorluktan ulus devlete geçişte, milli kimliğin oluşumu ve rejimin inşasında kurucular kuşağı aydınlarının Cumhuriyetin erken döneminden başlayarak 1960?lı yıllara kadar etkin oldukları bilinmektedir. Cumhuriyetin kurucular kuşağı aydınları içinde bir bilim adamı olarak faaliyet gösteren Sabri Esat Siyavuşgil, daha çok bir kültür adamı kimliği ile tanınmaktadır. Daru-l Fünün?un lağv edilip yerine kurulan İstanbul Üniversitesinin pedagoji-psikoloji bölümüne atanan Siyavuşgil, 1939 yılından itibaren çeşitli gazetelerde muharrirlik yapmış ve yeni rejimin özellikle kültür politikalarını açıklama, yorumlama ve yaygınlaştırma işlevlerini gazetecilik pratiği üzerinden gerçekleştirmiştir. Kültür politikalarının halka götürülmesinin kültür kurumları aracılığıyla yapılması konusunda çeşitli görüşler serdeden Siyavuşgil?in içinde yer aldığı aydın kuşağı ile duygu, davranış ve tutum benzerliklerinin yanında, bilim adamı kimliği ve aktif politika içinde yer almamış olması gibi özelliklerin bir yansıması olarak farklılaştığı durumlar mevcuttur. Döneminde basına yansımış tartışmalara bir taraf olarak değil daha ziyade tartışmaları yatıştırıcı bir tonla müdahalede bulunmaya çalışması bu farklılaşmanın tezahürüdür. Siyavuşgil?in köşe yazılarının söylem evreni ve stratejisinin tespitinin yapılması, hem Cumhuriyet?in erken döneminde etkinlik göstermiş kurucular kuşağı aydınlarının gazetecilik deneyimlerine ışık düşürmek hem de bir bilim adamı olan Siyavuşgil?in gazeteci/muharrir olarak portresini ortaya çıkarmak açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
In transition from emperorship to nation-state,beginning from the early periods of the Republic to 1960s, the influence of the intellectuals of founder generation has been known in the creation of national identity and the construction of the regime. Sabri Esat Siyavuşgil who acted as a scientist within the intellectuals of founder generation of the Republic, has rather been acknowledged with a culturist identity. Siyavuşgil who had been assigned to the department of pedagogy-psychology of the İstanbul University after the abolishment of Daru-l Fünun, from 1939 on has worked as an author/penman in various newspapers and achieved the functions of the new regime especially the explanation, interpretation and dissemination of culture policies through the praxis of journalism. As Siyavuşgil?s various sights on the issue of carrying the culture policies to the people by cultural institutions has similarities in the sense of feelings, behavior and attitudes of the intellectual generation including him, there has been some positions where he differentiated as a reflection of scientist identity and not getting involved in active politics. His attempt to interfere in debates reflected in media/press during his period with a palliative tone rather than as a side of the discussions is a sign of this differentiation. The determination of the universe and the strategy of the discourse of the Siyavuşgil?s columns/articles are significant in terms of both to lighten the journalism experiences of the intellectuals of founder generation who were influential at early Republican period and to reveal the portrait of scientist Siyavuşgil as a journalist/author.