Eğitim hayatında öğretmen performansı ve öğrenci memnuniyeti üzerine deneysel bir çalışma
An experimental study in Istanbul about teacher performance and student satisfaction in education life
- Tez No: 348268
- Danışmanlar: PROF. DR. MİNE GERNİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen, Eğitim, Performans, Öğrenci
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Araştırmanın amacı, eğitim hayatında öğretmen performansı ve öğrenci memnuniyeti üzerine deneysel bir çalışmadır. Eğitim ve öğretim Türkiye?de ve dünyanın her yerinde önemli bir yere sahiptir. Bireyleri birbirinden ayıran tabii bir özelliktir. Eğitmen kendi donanımını yüksek tuttuğu sürece öğrencilerine hep ışık tutan örnek biri olabilir. Araştırma Halit Ziya Uşaklıgil İlköğretim Okulu?nda görev yapan öğretmenlere ve okuldaki 6, 7, 8.sınıftaki öğrenciler üzerinde yapılmış olup, eğitim hayatında öğretmen performansı ve öğrenci memnuniyeti karşılaştırılmıştır. Öğretmenlere kendilerini değerlendirmeleri kendi bakış açılarıyla ve öğrenci memnuniyetinin ölçülmesi bakımından toplamda 25 sorudan oluşan iki farklı anket uygulanmıştır. Aynı anket öğrencilerin memnuniyeti için tasarlanarak öğrenciler açısından öğretmenlerin performansı değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak istatiksel değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Yöneltilen sorularda İlk faktör olan mesleki bağlılık bir öğretmenin görevine olan bağlılığı, iş heyecanı, kendisini geliştirme ve yenileme gayreti, verilen işleri zamanında ve doğru şekilde yapma gibi unsurları içeren bir yapı olarak karşımıza çıkmaktadır. İkinci alt başlık olan empati ve fedakarlıkta ise öğretmenin öğrenci isteklerini ve şikayetlerini daha iyi anlamaya çalışma, onlara doğru yolu göstermek için çaba sarf etme faaliyetlerini kapsamaktadır. Öğrenci memnuniyetini belirleme anketinde ise empati ve fedakârlık, mesleki bağlılık ele alınmıştır. Araştırmamızda öğretmenin kendi performansını ve öğrenci memnuniyetini kendi sübjektif değerlendirmesinin yanı sıra öğrencinin kendi gözüyle öğrenci memnuniyeti araştırılarak aynı zamanda öğrenci memnuniyeti değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, öğretmenlerin öğrenci sorunlarını anlayabilme yeteneği olan empati ile iş yapma felsefelerine ait fedakarlık arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Fakat aynı olguya öğrencilerin bakış açısından bakıldığında tamamen anlamsızdır. Bu bulgular ile ilgili istatistiksel detaylar tez içerisinde aktarılacaktır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is an experimental study that was done in İstanbul about teacher performance and student satisfaction in education life. Education has an important place both in Turkey as well as all over the world and it is also a feature that classifies individuals from each other. As long as the educator keeps up his/her equipment he/she can be a role model that always enlighten her/his students. The research was done on teachers from Halit Ziya Uşaklıgil elementary education and 6th, 7th and 8th grade students and the relationship between teacher performance and student satisfaction was or studied. Two different questionnaires that have totally 25 questions have given to the teachers to make them evaulate themselves and to gauge student satisfaction. The same questionnaire has designed again for student?s satisfaction and students evaluate their teachers? performance. The datas that were obtained evaluated statistical with using Spss programme. The first factor professional commitment is a structure that involves factors like a teacher's commitment to her/his job, job enthusiasm, an effort to improve and renewal himself/herself, to complete the duties on time and properly that are given. The second under title empathy and self-sacrifice involve the activities like to understand students requests and complaints better and make an effort to show them the right way. In the questionnaire about the determination student satisfaction, empathy and self-sacrifice professional commintment came up. In our research not only we make teachers evaluated his/her own performance and students evaluated her/his subjective satisfaction and also student researched about student satisfaction by herself/himself. As a result there is a difference between empathy, that is an ability for teachers to understand students' problems, and self-sacrifice that belongs to transact business philosophy. But when we take a look at the same matter of fact throughout the students perspective the result is senseless. The statistical details about these verities will be turned over inside the thesis. Key Words : Teacher Education, Performance,Student