Hastane enfeksiyonlarinin oluşumu, önlenmesi ve el hijyeni
Formatıon of hospıtal ınfectıons, preventıon and hand hygıene
- Tez No: 348289
- Danışmanlar: DR. MEHMET SARITAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Hospitals
- Anahtar Kelimeler: Hastane Enfeksiyonları, El Hijyeni, Enfeksiyon Kontrolü, Hospital Infections, Hand Hygiene, Infection Control
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Hastane enfeksiyonları ( HE ) bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir sağlık sorunu olma özelliğini korumaktadır. Çünkü yol açtığı mortalite, morbidite ve hastanede yatış süresinin uzaması nedeniyle büyük ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Hastane enfeksiyonları uygun kontrol ve uygulama programlarıyla önemli ölçüde engellenebilir. Bu uygulamaların başında ise en etkili ve en ekonomik faktör el hijyenidir. El hijyeninin önemi ilk olarak 19.yüzyılda Avrupa'da anlaşılmıştır. Ancak bu anlamda ciddi çalışmalar 1970'li yıllardan sonra oluşmaya başlamıştır. Türkiye'de ise, Sağlık Bakanlığı vasıtasıyla hastane enfeksiyonları ile ilgili aktif çalışmalar 2004 yılı sonlarında, daha önce yapılan çalışmalar da birleştirilerek ulusal politika ile sürekli hale getirilmiştir. El hijyeni hastane enfeksiyonlarının önlenmesinde en etkili yöntemdir. Sağlık çalışanlarının da bu konuda sık sık bilgilendirilmesi ve eğitilmesi gerekmektedir. Çünkü enfeksiyona neden olan mikroorganizmalar sağlık çalışanlarının elleri vasıtasıyla her yere kolaylıkla taşınmaktadır. Birçok bilimsel çalışmada el yıkamanın, doğru bir şekilde yapılırsa, tek başına hastane enfeksiyonlarını en az %30 azalttığı belirtilmektedir. Ayrıca maske ve bone takma, önlük giyme gibi izolasyon önlemleri de HE'nin önlenmesinde önemli bir yere sahiptir. Buradaki temel amaç, mikrop bulaşmış eşyalar ya da enfekte hastadan ellere bulaşan mikroorganizmaların diğer hastalara geçişini önlemektir. Hastane enfeksiyonlarını önleme konusunda enfeksiyon kontrol programları hazırlanmakta, sürveyans çalışmaları yapılmakta ve belirli standartlar oluşturulmaktadır. Ancak bunlar tek başına yeterli değildir. Sağlık personelinin bu konularda eğitilmesi, bilgilendirilmesi ve uygulamayı aktif olarak benimsemesi gerekmektedir. Sağlık personeli tarafından el hijyeni dendiğinde ellerin temizlenmesinden ziyade temiz tutulması gerekliliği anlaşılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Hospital infections ( HI ) as well as all over the world continues to be a major health problem in our country. Because caused by morbidity, mortality and causes huge economic losses due to the length of hospital stay. Hospital infections can be prevented proper control and application programs considerably. This is the beginning of practice hand hygiene is the most effective and economical factors. The importance of hand hygiene in the 19th century, Europe was first understood. However, after the 1970s, there has been serious efforts in this regard. In Turkey, the Ministry of Health through the active efforts of hospital infections at the end of 2004, combined with previous studies with national policy was made permanent.Hand hygiene is the most effective method of prevention of nosocomial infections. Informing and educating health professionals are often required in this regard. Because the micro-organisms that cause infection via the hands of health care workers easily carried anywhere. Many scientific studies of hand washing, done correctly, stand-alone reduce hospital infections reported at least 30%. In addition, mask and cap installation, isolation precautions, such as wearing gowns play an important role in the prevention of nosocomial infections. The main aim of infected patients or contaminated objects transmitted hands to prevent the passage of microorganisms to other patients. Prepared for infection control programs in preventing nosocomial infections, surveillance studies are carried out and the specific standards created. However, they are not sufficient. Training of health personnel in these matters, the adoption of information and the application should be active. When you think of hand hygiene by health staff need to be kept clean to be understood rather than cleaning your hands.