Dönüşümcü liderlik tarzının yöneticilerin yenilikçilik (İnovasyon) odaklı stratejik yönelimleri üzerine etkisi ve bir uygulama
The effect of transformational leadership style on the innovation focused strategic orientation of managers and an implementation
- Tez No: 348290
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜMİT HACIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Dönüşümcü(Transformasyonel) Liderlik, Yenilikçilik (İnovasyon), Risk Alma, Leadership, Transformational Leadership, Innovation, Risk Takin
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Küreselleşmenin ve teknolojinin hızla değişimi, işletmeleri derinden etkilemektedir. Değişimin yarattığı belirsizlik işletmeleri sürdürülebilir rekabette avantaj sağlaması adına yeni yönetim anlayışını benimseyip kabul etmesini zorunlu hale getirmiştir. İşletmeler için değişime ayak uydurabilmek, değişimi yönlendirmek, risk alma, proaktif olma ve yenilikçilik ile mümkün olmaktadır. Bu araştırmada temel amaç, üst düzey işletme yöneticilerinin dönüşümcü liderlik tarzlarının yenilikçilik (inovasyon) odaklı stratejik yönelimlerinin olup olmadığının ortaya konmasıdır. Bu bağlamda İstanbul?da bir alan çalışması yapılmıştır. Araştırmanın konusunu belirleyen hipotezlerin ölçülebilir hale getirilmesini sağlamak için alan araştırma yöntemlerinden anket uygulaması yapılmıştır. Bu çalışmada verilerin elde edileceği anket hazırlanırken literatür taranmış, en uygun ölçekler tespit edilip 5?li Likert tarzında yöneticilere sunulmuştur. Ayrıca anket çalışmasından elde edilen veriler ?SPSS 16.0 for Windows? programında değerlendirilmiş, Cronbach Alpha Model?inde verilerin güvenilirlik analizi yapılmıştır. Araştırmada kullanılan hipotezlerin analizinde regresyon ve korelasyon analizlerinden yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The speedy changes of globalization and technology strongly effect enterprises. Uncertainty created by change forces enterprises to accept and adopt new managerial understanding in order that they can gain advantages in sustainable competition. For enterprises keeping up with change and directing (giving direction to) change can only be possible with innovation and by way of taking risk somehow. The fundamental objective in this research is to put forth whether or not transformational leadership style of top level executives of enterprises has an effect on their innovation focused strategic orientation.Within this context, a field survey has been realized in Istanbul. In order to make the hypotheses which determine the subject of the research measurable, the questionnaire form method out of field survey methods has been utilized. In this study, while the survey in which the data is to be obtained is being prepared, the literature is scanned, and the most convenient scales have been determined; and as a result, they have been submitted to the executives in the form of five point likert scale. In addition, the data obtained from the survey have been evaluated in the ?SPSS 16.0 for Windows? program. In the Cronbach Alpha Model the reliability analysis of the data has been realized. In the analysis of the hypotheses used in the research, regression and correlation analyses have been utilized.