Avrupa Birliği yolunda Türkiye'nin entegre sınır yönetimi sürecinin deniz alanlarının güvenliğine etkileri
The effects of Turkey's integrated border management process upon security of maritime domains on the road to European Union
- Tez No: 348346
- Danışmanlar: PROF. DR. CELALETTİN YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Entegre Sınır Yönetimi, Deniz Güvenliği, Sınır Güvenliği, Integrated Border Management, Maritime Security, Border Security
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışma ile Avrupa Birliği (AB)'nde Schengen Anlaşması kapsamına giren alanlarda yasa dışı sınır geçişleri ve yasal olmayan her türlü uygulamalara karşı tedbirlerin alınarak güvenliğin artırılması, sınır kontrollerinin en üst noktaya çıkarılmasının yanında yasal ticaretin kolaylaştırılması ve kişilerin seyahat özgürlüğü hakkının da hukuka uygun bir şekilde kullanılması bakımından açık ve şeffaf sınırlara ulaşmayı hedefleyen Entegre Sınır Yönetimi (ESY)'nin ortaya çıkış süreci ile AB'ye adaylık süreci devam eden Türkiye'nin bu konudaki mevzuatının ve sınır güvenliği konusundaki teşkilatlanma yapısının düzenlenmesine yönelik faaliyetleri, deniz sınırlarının yönetimi ile bu süreçteki deniz alanlarının güvenliğinin incelenmesi amaçlanmıştır. Türkiye'nin bu konuda geliştireceği stratejilerde ve atacağı adımlarda son derece hassas davranması gerektiği değerlendirilen ve Türkiye'nin ulusal güvenliğinin en önemli kısımlarından birini oluşturan sınır güvenliği ve bu bağlamda deniz sınırlarının güvenliği konusu Türkiye'nin ulusal menfaatlerinin yanında uluslararası platformdaki prestiji bakımından da son derece önemli görülmektedir. Türkiye'nin dış politika hedefleri kapsamında 2023 yılına gelindiğinde AB'ye tam üye olmuş bir Türkiye görmek istediği göz önüne alındığında, birçok konuda olduğu gibi Türkiye'nin sınır kontrolleri ve sınır yönetimi konusunda da AB ile uyumluluk sağlama zorunluluğu gün yüzüne çıkmaktadır. Bu çerçevede sınır yönetimi konusunda Türkiye'nin AB'ye uyumlu ve etkin bir entegre sınır yönetimi modeli oluşturma süreci başlatılmış olup çalışmalar İçişleri Bakanlığının koordinatörlüğünde devam ettirilmektedir. Araştırmada genel olarak deniz sınırlarına ve deniz yetki alanlarına ilişkin temel bilgilere değinilmiş, deniz güvenliği ve deniz güvenliğini tehdit eden başlıca unsurlara yer verilmiş, AB'de ESY'nin gelişimi ve sınır yönetimi konusunda örnek seviyede olduğu değerlendirilen bazı ülkelere ait sınır yönetimi sistemleri incelenmiş, Türkiye'nin sınır yönetimi konusundaki mevcut durumu ile deniz sınırlarında görev üstlenen kurumlara yer verilerek, AB'ye adaylık yolunda olan Türkiye'nin sınır yönetimi sisteminin AB ile uyumlu hale getirilmesine ilişkin çalışmaları ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
With this study, it is aimed to examine the emergence process of International Border Management whose purpose is to prevent illegal border crossings, to further enhance the security by taking necessary precautions against all the illegal activities in the areas which are in the scope of EU Schengen Agreement, to increase border checks as well as facilitating legal trade and to ensure right of freedom of travel for people and also to reach open and transparent borders. Apart from this, this study focuses to exam the activities of Turkey, which is still in the accession process to the EU membership, with regard to regulating legal and organizational structure of border management, and as well as the process on security of maritime areas and management of maritime borders. Turkey should be really sensitive in the strategies to be developed and for the steps to be taken. The border security which is evaluated to be one of the most important parts of national security and in this regard, the matter of security of maritime borders seem to be of primary importance in terms of both Turkey?s national interests and his prestige in the international area. Turkey is still stick to his aim of being a member of EU. In the year 2023, it is certain that Turkey, as a part of his foreign policy, will want to see himself as a full member of EU. As it is the same in many subjects, the obligation to comply with EU in border management and check will arise then. In this regard, Turkey has started a process to form a new model of border management aligned with EU standards on border management issue and the works on this process are carried out through the coordination of Ministry of Internal Affairs. In general, it has been touched upon the basic information regarding maritime borders and maritime jurisdiction areas in this research. The elements threatening the maritime safety and security as well as the border management systems of some countries which are thought to be a good example for the others in terms of the development of EU Integrated Border Management have been examined. By including the current situation of Turkey in border management and talking about institutions which take responsibility on maritime borders, the studies or efforts to make the border management system of Turkey aligned with EU standards have been presented.