Yeni liderlik yaklaşımlarının ve liderlerin çatışma yönetimi stratejilerini kullanma düzeylerinin çalışanlar tarafından algılanması: Kastamonu hastaneleri örneği
New leadership approaches and staff perception about levels of strategy using for conflict management of leaders: The case of Kastamonu hospitals
- Tez No: 348347
- Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ BÜYÜKKILIÇ ŞEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Lider, Dönüşümcü Liderlik, Etkileşimci Liderlik, Çatışma Yönetimi Stratejileri, Leadership, Leader, Transformational Leadership, Transactional Leadership, Conflict Management Strategies
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu tezde yöneticilerin yeni liderlik yaklaşımlarına ne derece yakın davrandıkları ve çatışma yönetimi stratejilerini ne derecede kullandıkları sorusu temel alınmıştır. Bu soru bağlamında tezde yeni liderlik yaklaşımlarından dönüşümcü ve etkileşimci liderlik yaklaşımları ve Rahim?in geliştirdiği çatışma yönetimi stratejileri daha detaylı olarak ele alınmıştır. Ardından; Kastamonu ili kamu özel hastanelerinde çalışan sağlık personelinin, yöneticilerinin söz konusu liderlik yaklaşımları ile örgütsel çatışma yönetimi stratejilerini nasıl algıladıklarının incelenmesi ve bu algıların çalışılan kuruma, çalışanların demografik özelliklerine göre farklılık gösterip göstermediğinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmada çalışanların yöneticilerinin dönüşümcü ve etkileşimci liderlik yaklaşımları algılarını ölçmek amacı ile ?Çok Faktörlü Liderlik Anketi? ile çatışma yönetimi stratejileri algılarını ölçmek üzere ise Rahim?in geliştirdiği ROCI-II ölçeği kullanılmıştır. Analizlerde ankete katılanların demografik özellikleri, özet çizelgeler ve grafikler olarak derlenmiştir. Gruplar arası farklılığın belirlenmesinde tek yönlü ANOVA kullanılmıştır. Analiz yapılmadan önce verilerin normal dağılım gösterip göstermediğine Kolmogorov-Simirnov testi ile bakılmıştır. Araştırma sonucu, Kastamonu ili sağlık kurumlarındaki yöneticilerin, çalışanlarının algılarına dayalı olarak, dönüşümcü liderliğin daha fazla benimsendiğini göstermektedir. En çok tercih ettikleri çatışma yönetimi stratejisi, bütünleştirme olarak belirlenmiştir. Daha sonra sırası ile uzlaşma, uyma, hükmetme ve en son sırada kaçınma stratejileri gelmektedir. Yöneticilerin liderlik yaklaşımı ile çatışma yönetimi stratejileri arasında yüksek düzeyde ilişki olduğu bulunmuştur. Çalışmaya katılanlar yöneticilerini dönüşümcü lider olarak algılıyorlarsa, bu liderler daha çok, bütünleştirme, uyma ve uzlaşmayı kullanırken şayet çalışmaya katılanlar yöneticilerini etkileşimci lider olarak algılıyorlarsa yöneticilerinin büyük oranda çatışmaların çözümünde hükmetmeyi ya da daha düşük oranda kaçınma stratejisini kullandıkları sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the question of to what extent the leaders behave close to using new approaches to leadership and what degree they use conflict management strategies is based on. In the context of this question, one of the new approaches of the transformational and transactional leadership and leadership and conflict management strategies developed by Rahim are discussed in more detail within this thesis. Then it is aimed to investigate how employees perceive their executives with the leadership, organizational conflict management strategies, approaches, and to examine how the perceptions of them varies according to demographic characteristics studied in Kastamonu province health personnel working in public and private hospitals. In order to measure the perceptions of the conflict management strategies of employees' perceptions of managers' transformational and transactional leadership approaches,“Multifactor Leadership Questionnaire”developed Rahim? Roci-II the study was used. Demographic characteristics of the respondents, summary charts and graphs compiled as analysis. One-way ANOVA was used to determine differences between groups. A Kolmogorov - Smirnov test for normal distribution were analyzed before analysis of the data. Showing Kastamonu Province. As a result of the research, based on the employees' perception in health facilities, it is seen that transformational leadership is more and more adopted. Most preferred strategies are conflict management strategy and integration respectively. Then, with the consensus sequence, compliance, avoidance strategies of domination and is the latest. Managers with leadership approach were found to be highly significant relationship between conflict management strategies. It is found that, if participants in the study perceive their leaders as in transformational managers, leaders, they use integration, compliance and reconciliation but if they perceive their leaders as in transactional managers it is found that managers largely use conflict resolution or use avoidance at a lower rate.