Assessment and monitoring of environmental impacts in Eynez Surface Coal Mine by using remote sensing
Eynez Açık Ocağının çevresel etkilerinin uzaktan algılama kullanılarak değerlendirilmesi ve izlenmesi
  1. Tez No: 114998
  2. Yazar: EMİN ORÇUN MENGENLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Uzaktan Algılama, Sayısal Görüntü İşleme, Çevre, Madencilik, Kömür madenciliği, Etki, Eynez. vı, Remote Sensing, Digital Image Processing, Environment, Mining, Coal mining, Impact, Eynez. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
oz EYNEZ AÇIK KOMUR OCAĞININ ÇEVRESEL ETKİLERİNİN UZAKTAN ALGILAMA KULLANILARAK DEĞERLENDİRİLMESİ VE İZLENMESİ MENGENLİ, Emin Orçun Yüksek Lisans Tezi, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Erdal ÜNAL Aralık 2001, 117 sayfa Kömür madenciliği bir çok önemli çevresel etkiler yaratmaktadır. Aktif olarak çalışan ve terkedilen açık maden ocaklarının yaygın olarak ağır çevresel etkileri vardır. Bu alanların izlenmesi ve envanterinin çıkartılması için metodlar geliştirilmesi gerekmektedir. Çalışılan yeri özetlemesi ve defalarca veri alınabilme imkanlarından dolayı, uzaktan algılama, açık kömür ocaklarının izlenmesinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Uzaktan algılama teknolojisi, arazi çalışmalarının sınırlı yapılabildiği çok geniş alanların, kısa zamanda ve düşük maliyetle incelenmesine olanak sağlamaktadır. Çalışma bölgesi olarak Soma-Eynez kömür madeni seçilmiştir. Aktif olarak faaliyet gösterenEynez açık kömür ocağının çevresel etkilerinin izlenmesi için uzaktan algılama kullanılmıştır. Bu inceleme, 1989 ve 1999 yılları arasında elde edilen Landsat TM veri setinin sayısal analizine dayanmaktadır. Elde edilen görüntünün karakteristiği, pasa, su kütleleri, arazi kullanımındaki değişiklikler, doğaya yeniden kazandırma ve etkilenen bölgelerdeki bitki örtüsünün belirlenmesi gibi değişik açık kömür ocağı özelliklerinin nicel analizlerini yapabilmeyi sağlamaktadır. Landsat TM uydu görüntüsünün Azami Benzerlik Sınıflandırma esaslarına dayanarak çalışma bölgesi, kömür madeni, çıplak toprak ve az ya da yoğun bitki örtüsü alanları şeklinde sınıflara ayrılmıştır. Maden alanındaki değişiklikleri tesbit atmak için Landsat TM verisi üzerinde bir sınıflandırma algoritması uygulanmıştır. Bu çalışmada, ızgara yöntemi kullanılarak, çalışma bölgesinin Sayısal Yükselti Modeli (DEM) ve Sayısal Arazi Modeli (DTM) oluşturulmuştur. Son olarak tezde ulaşılan sonuçlar ve ilerideki çalışmalar için öneriler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ASSESSMENT AND MONITORING OF ENVIRONMENTAL IMPACTS IN EYNEZ SURFACE COAL MINE BY USING REMOTE SENSING MENGENLİ, Emin Orçun M.S., Department of Mining Engineering Supervisor: Prof. Dr. Erdal ÜNAL December, 2001, 117 pages Coal mining generates a number of significant environmental impacts. Active and abandoned surface mines in general have wide spread and heavy environmental impacts. It is necessary to develop methods and techniques for inventory and monitoring these areas. Due to its synoptic coverage and repetitive data acquisition capabilities, remote sensing has been extensively used to monitor effects of surface mining. Remote sensing technology offer the possibility to investigate the large areas, which are often limited for field surveys and determined by high dynamic of all processes, time and cost effective. The coal mining region in Eynez-Manisa has been inchosen for the study. The use of remote sensing for environmental monitoring has been demonstrated on Eynez surface coalmine, which is active. This investigation is based on the digital analysis of two Landsat TM data sets acquired in 1989 and 1999. The characteristics of the imagery enable quantitative analysis of different surface coalmine features, such as waste, water bodies, change of land use, reclamation processes and estimation of vegetation cover in affected areas. On the basis of the Maximum Likelihood Classification of Landsat TM data, the surface coal mining areas have been separated into mining areas, bare soil and areas of less and dense vegetation and urban settlement around the mining region. The classification algorithm has been applied to Landsat TM data in order to detect changes in the mining areas. In this research the Digital Elevation Model (DEM) and Digital Terrain Model (DTM) of the study area have also been accomplished Finally, conclusion and recommendations are given at the end of this thesis.