Çevresel atıklar, nedenleri, çevresel atıkların geri dönüştürülmesi ve yenilenebilir enerji olanaklarının araştırılması
Environmental wastes,reasons,recyclin of environmental wastes and opportunities for renewable energy sources.
  1. Tez No: 348405
  2. Yazar: AZADE KARASU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİL BERBER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Geri kazanım, beşikten beşiğe, yenilenebilir enerji, çevre kirliliği, arıtma, su kirliliği, enerji, geri dönüşüm, yeniden kullanım, Recycling, cradle to cradle, renewable energy, environmental pollution, purification, water pollution, energy
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
Ülkeler arası ekonomik güç kazanma mücadelesi beraberinde üretim ve teknolojik yarışın da getirmiştir. Üretimin artışı doğal kaynakların yok olmasına doğrudan etki ederken yaratmış olduğu kirlilik ise dolaylı bir etki oluşturmuştur. Kirlilik ve atıkların doğurmuş olduğu sonuçların farkına varan bilim insanları atıklarla mücadele etmek, atıkları azaltmak ve atıkların geri kazanımını veya enerji olanaklarının araştırılmasını sağlamak adına çalışmalar yürütmeye başlamışlardır. Ancak bu çalışmalar sonucunda geri kazanım için uygulanan süreçler de çevre kirliliği oluşturmaktadır. Bütün bu süreçleri dikkate alarak yapmış olduğum bu çalışmada temel amacım; çevresel atıklar, nedenleri, çevresel atıkların geri dönüştürülmesi ve yenilenebilir enerji olanaklarının araştırmasıdır. Bu araştırmada uygulanan çalışmaların belirlenmesi ve hedefe varılıp varılmadığının tesbiti yapılmıştır. Uygulanan yöntemler tesbit edilmiştir. Bu aşamada kimyasal süreçlerin uygulanmıyor veya çok az uygulanıyor olması bu sürecin çok sağlam işlemediğini göstermiştir. Amacımız tam anlamıyla bir arıtmanın sağlanması ve kirliliği en az seviyelere çekmeye çalışmaktır. Bu nedenle ``Beşikten Beşiğe?? mantığının kimya ve bilim insanlarınca işlenmesi ve Türkiye?nin de Beşikten Beşiğe çalışmalarına dahil olması gerekliliği savunulmuştur. Bu bağlamda elimizdeki çalışma, geri dönüşümün kimyasal süreçleri, çevresel etkileri, kirlilik olgusu ve nedenleri, atıklardan enerji kazanım çalışmaları, hedeflenen süreçler ve kazanımların neler olduğuna dair bir araştırma çalışmadır.
Özet (Çeviri)
Competition for gaining economical power between countries come together with technological and production race. Increasing production rate not only effects depletion of natural sources directly but also causes pollution indirectly. Scientists, who have realized results of pollution and wastes, have started to study about struggling with wastes, reducing the wastes, recycling of wastes and obtaining energy from wastes. But, the processes which are obtained from these studies also cause the environmental pollution. Taking into account the all of the processes, my prior aim is investigation of environmental wastes and their reasons, recycling of environmental wastes and opportunities for renewable energy sources. In this study, the methods were determined for environmental purposes which are defined above and their achievement of reaching the target are investigated. In this stage, limited usage of chemical processes for environmental purposes show us the struggling with wastes process does not go properly. Our aim, to obtain maximum purification and reduce pollution the lowest possible values. For this reason, both chemist and scientist need for think about the logic of ?Cradle to Cradle? and the necessity of Turkey to be involved in the work of Cradle to Cradle are defended. In this respect, our research consider about the chemical recycling processes, their environmental impacts, pollution and its causes, waste energy recovery studies and targeted processes and their gains.