Perflorooktan sülfonat ve kurkumin bileşiklerinin sıçan karaciğer ve kan dokularında genotoksik ve apoptotik etkilerinin incelenmesi
Investigation of genotoxic and aphoptotic effects of perfluorooctan sulfonate and curcumin compounds in rat liver and blood tissues
  1. Tez No: 348455
  2. Yazar: DİLEK EKE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYLA ÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: PFOS, Kurkumin, Mikronukleus, Komet, Gen ekspresyonu, PFOS, Curcumin, Micronucleus, Comet, Gene expression
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Canlılar yaşam boyu çevredeki kimyasallarla etkileşim halindedir. Bu kimyasallardan bazıları kalıcıdır ve kronik maruziyet oluşturan bu kimyasallar, canlılarda bazı sağlık etkilerine sebep olurlar. Hem doğal olarak bulunan hem de insan yapımı olan bu kimyasalların izlerine; havadan, sudan yiyeceklerden ve tüketim mallarından gelen maruziyet sonucu; dokularda ve vücut sıvılarında rastlanır. Bu çalışmada, bu kimyasallardan ikisi olan perfolorooktan sülfonat (PFOS) ve kurkumin değerlendirilmiştir. FOS, perflorooktanil sülfonat bileşikleri ailesinin bir üyesidir. Kıyafet, döşeme, halı yiyecek ve paketlemeninde içinde bulunduğu ticari, endüstriel ve diğer tüketim mallarında geniş çapta kullanılmaktadır. Zerdeçal(hintsafranı) bitkisinden elde edilen kurkumin, yüzyıllardır hindistanda baharat olarak kullanılmaktadır. geleneksel olarak bölge halkı kurkumini yemeklerine lezzet katsın diye eklemektedir ancak birçok kültür onun tıbbi faydalarının farkındadır. Kurkuminin sürekli artan popüleritesiyle birlikte faydalarıda tastiklenmiş oluyor. Bu çalışma için ellidört tane sıçan dokuz guruba ayrıldı. Kimyasal maruziyetinin sonunda; kan ve karaciğer hücrelerindeki toksik hasar; mikronukleus, komet ve kantitatif gen ekspresyonu (kaspaz 3 ve kaspaz 8) testleri ile değerlendirilmiştir. Kan ve karaciğer hücrelerinde; komet testi ile değerlendirilen DNA kırıkları, mikronukleus sıklığı ve kaspaz 3 kaspaz 8 genlerindeki ekspresyon, kontrol gurubuna kıyasla artmıştır. Kurkuminin varlığı, PFOS ın toksisitesine karşı koruyucu etki göstermistir.
Özet (Çeviri)
Alive beings are affected by chemicals in the environment. Some chemicals are persistent in the environment and the chronic exposure to these chemicals leads to some health consequences in alive. Traces of a large variety of both natural and man-made compounds can be found in the tissues and body fluids as a result of exposure to these compounds in air, soil, water, food, and consumer products. In this study two of these chemicals, Perfluorooctane sulfonate (PFOS) and curcumin, were evaluated. PFOS is a member of a large family of perflurooctanyl sulfonate chemicals. These chemicals have been used in a variety of industrial, commercial and consumer products; clothing fabrics, carpets, and food packaging. Curcumin comes from the Turmeric plant and has been in India as a spice for centuries. Traditionally, people used curcumin to add flavour to their dishes, with many cultures recognizing the spice for its many medicinal properties. As the use of curcumin continues to grow in popularity, so does the acknowledgement of its many benefits. For investigation fiftyfour rats were divided into nine groups. At the end of the experimental period, toxic damage in blood and liver cell was assessed by micronucleus, comet and quantitative gene expession (caspas 3 and caspas 8) assays. DNA breaks (evaluated by comet assay), frequency of micronuclei and Caspas 3 and Caspas 8 gene expressions were significantly increased in peripheral blood and liver cell of rats when compared with control. Curcumin exerts protective effect against PFOS toxicity.