Çeşitli tekstil boyarmaddelerinin kitosan üzerine adsorpsiyonunun kesikli sistemde karşılaştırmalı olarak incelenmesi
A comparative investigation of the adsorption of some textile dyes onto chitosan in a batch system
- Tez No: 348466
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FERDA GÖNEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kitosan, Telon Blue AGLF, Acid Blue 29, Procion Blue MX-R, Atıksu, Adsorpsiyon, Chitosan, Telon Blue AGLF, Acid Blue 29, Procion Blue MX-R, Wastewater, Adsorption
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmada kitosan kullanılarak sulu çözeltilerden Telon Blue AGLF (TB AGLF), Acid Blue 29 (AB 29) ve Procion Blue MX-R (PB MX-R) boyarmaddelerinin adsorpsiyonu kesikli sistemde incelenmiştir. Telon Blue AGLF (TB AGLF), Acid Blue 29 (AB 29) ve Procion Blue MX-R (PB MX-R) boyarmaddelerinin adsorpsiyon verimi üzerine çözelti pH? sı ve sıcaklığı,başlangıç boyarmadde konsantrasyonu ve adsorbent derişimi gibi parametrelerin etkisi araştırılmıştır. Her üç boyarmadde için maksimum renk giderimi asidik pH?larda gözlenmiştir ve tüm boyarmaddelerin kitosana adsorpsiyonunda optimum pH 4.0 olarak belirlenmiştir. Tüm boyarmaddeler için maksimum adsorpsiyon kapasitesi 25 oC-35 oC sıcaklık aralığında elde edilmiştir. Herbir boyarmadde derişiminin 200 mg/L?ye artışıyla adsorpsiyon kapasite değerleri artmış, adsorpsiyon giderim verimi değerleri ise azalmıştır. Herbir boyarmadde-sorbent sistemi için adsorpsiyon dengesinin matematiksel tanımlanmasında Langmuir ve Freundlich adsorpsiyon modelleri kullanılmış, model sabitleri saptanmış ve adsorpsiyon dengesinin hangi modele en iyi uyduğu incelenmiştir. Deneysel sonuçların Freundlich eşitliğinden çok Langmuir eşitliğine uyduğu belirlenmiştir. Adsorpsiyon mekanizmasını araştırmak üzere deneysel verilere çeşitli kinetik modeller uygulanarak kinetik sabitler bulunmuştur. Herbir boyarmadde-sorbent sistemi için beş farklı sıcaklıktaki termodinamik parametreler (?G°, ?S° and ?H°) belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, adsorption of Telon Blue AGLF (TB AGLF), Acid Blue 29 (AB 29) and Procion Blue MX-R (PB MX-R) dyes from aqueous solutions have been investigated by using chitosan in batch systems. The effects of adsorption parameters such as pH and temperature of solutions, initial dye concentrations and adsorbent concentrations on the adsorption yield of Telon Blue AGLF (TB AGLF), Acid Blue 29 (AB 29) ve Procion Blue MX-R (PB MX-R) dyes have been studied. The maximum decolourisation for all dyes were observed at acidic pH values and the optimum pH value for the adsorption of all dyes onto the chitosan were determined as 4.0. Maximum adsorption capacity was obtained at 25 oC-35 oC for all dyes. Adsorption capacity increased and adsorption yield decreased with increasing initial dye concentrations up to 200 mg/L. The Langmuir and Freundlich adsorption models were used to each dye-sorbent system in order to define the adsorption equilibrium data. It was found that the experimental results fitted the Langmuir model better than the Freundlich model with a good correlations. The kinetic constants were evaluated by applying different kinetic models to the experimental data in order to investigate the adsorption mechanism. Thermodynamic parameters (?G°, ?S° and ?H°) for all dye-sorbent system was determined at five different temperatures.