Çeşitli tekstil boyar maddelerin adsorpsiyon/biyosorpsiyonunun karşılaştırılmalı olarak kesikli sistemde incelenmesi
A Comparative study of adsorption/biosorption of various textile dyestuff in a batch system
  1. Tez No: 131006
  2. Yazar: AYŞE İDİL TATLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZÜMRİYE AKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Atıksu, boyarmadde, adsorpsiyon, biyosorpsiyon, toz aktif karbon, kitosan, Trametes versicolor, kesikli sistem, Wastewater, dye, adsorption, biosorption, powdered activated carbon, chitosan, Trametes versicolor, batch system
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 230
Özet
ÇEŞİTLİ TEKSTİL BOYARMADDELERİN ADSORPSİYON/ BİYOSORPSİYONUNUN KARŞILAŞTIRILMALI OLARAK KESİKLİ SİSTEMDE İNCELENMESİ Ayşe İdil TATLI Hacettepe Üniversitesi, Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı ÖZ Bu tez çalışmasında reaktif boyarmaddelerden Gemacion Turquouise HA ve asit boyarmaddelerinden Acid Blue 161' in toz aktif karbon, kitosan ve Trametes versicolor3 a adsorpsiyonu kesikli sistemde incelenmiştir. Gemacion Turquouise HA' nm aktif karbon, kitosan ve T. versicolor1 a adsorpsiyonunda çalışma pH değerleri sırasıyla pH 1.0, 2.0 ve 1.0 olarak belirlenmiştir. Acid Blue 161' in her üç sorbente adsorpsiyonunda ise bu değer aynı ve pH 3.0 olarak tespit edilmiştir. Her bir boyarmadde-sorbent sistemi için 45°C da maksimum adsorpsiyon kapasitesi değerleri elde edilmiştir. Her bir boyarmaddenin adsorpsiyonunda başlangıç boyarmadde derişiminin 1000 mg/L' ye kadar artmasıyla adsorpsiyon hız ve kapasitesinin arttığı gözlenmiştir. Her bir boyarmadde-sorbent sistemi için adsorpsiyon dengesinin matematiksel tanımlanmasında Langmuir, Freundlich, Redlich-Peterson ve Koble-Corrigan adsorpsiyon modelleri kullanılmış, model sabitleri saptanmış ve adsorpsiyon dengesinin hangi modele en iyi uyduğu belirlenmiştir. Adsorpsiyon mekanizmasını araştırmak ve hız kısıtlayan basamağı tespit etmek için çeşitli kinetik modeller uygulanarak kinetik sabitler bulunmuştur. Son olarak, adsorpsiyon termodinamik sabitleri, termodinamik eşitlikler kullanılarak yine her bir boyarmadde-sorbent sistemi için saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
A COMPARATIVE STUDY OF ADSORPTION / BIOSORPTION OF VARIOUS TEXTILE DYESTUFFS IN A BATCH SYSTEM Ayşe İdil TATLI Hacettepe University, Department of Chemical Engineering ABSTRACT In this thesis study, the adsorption of Gemacion Turquouise HA, a reactive dye and Acid Blue 161, an acid dye on powdered activated carbon, chitosan and Trametes versicolor was investigated in a batch system. In the adsorption of Gemacion Turquouise HA on the powdered activated carbon, chitosan and 7. versicolor, the working pH values were determined as 1.0, 2.0 and 1.0, respectively. For Acid Blue 161 adsorption on all types of adsorbents, this value was the same and 3.0. Maximum adsorption capacity was found at 45°C for each dye-sorbent system. Adsorption rate and capacity increased with increasing initial dye concentration up to 1000 mg/L for each dye-sorbent adsorption. T5ie Langmuir, Freundlich, Redlich-Peterson and Koble-Corrigan adsorption models were applied to each dye-sorbent system to define the adsorption equilibrium data mathematically. The model constants were calculated and it was decided that which model correlates the adsorption equilibrium. The kinetic constants were determined by using different kinetic models in order to investigate the adsorption mechanisms and to define the rate controlling steps. Finally, the thermodynamic parameters of adsorption were calculated for each dye-sorbent system by using thermodynamic equations.